MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przechowywanie mąki. W worku? W papierowym opakowaniu? Te błędy popełniasz na co dzień. Zobacz, jak zachować trwałość produktu

Redakcja Strefy Agro
Choć mąka jest produktem sypkim, może się zepsuć. Temperatura, wilgotność i ograniczenie dostępu do światła są kluczowe dla przechowywania.
Choć mąka jest produktem sypkim, może się zepsuć. Temperatura, wilgotność i ograniczenie dostępu do światła są kluczowe dla przechowywania. 123rf/kovalnadiya
Mąka to jeden z produktów, którego używamy w kuchni najczęściej. Idealna do ciast, naleśników i chleba. Najczęściej trafia do szafki w postaci zakupionej w sklepie – w papierowym opakowaniu. Okazuje się, że przechowywanie jej na dłuższą metę w tej formie może obniżyć walory produktu.

Spis treści

Typy mąki. Nie każda nada się na chleb?

Pszenna, żytnia, orkiszowa – rodzajów mąk jest sporo, podobnie jak zastosowań. Każda mąka ma swój typ, wahają się one zwykle od 450 do 2000, albo i wyżej.

Na opakowaniu mąki w sklepie, oprócz nazwy, znajdziemy również oznaczenie jej typu, np. 450, 500 czy 2000. Liczby te oznaczają tzw. wskaźnik oczyszczenia mąki z zewnętrznej okrywy ziaren. Typ mówi o tym, ile popiołu, czyli mikroelementów zawiera dana mąka, pisze Agata Wodzień-Nowak, strefaagro.pl.

Jakość mąki zależy od tego, gdzie ją kupimy. Coraz więcej osób decyduje się na produkt prosto z młyna lub od lokalnego rolnika. To daje gwarancję wysokiej jakości upraw zbóż. Najczęściej sprzedaje się je w większych ilościach – w workach. Mąki dostępne w marketach opakowane są w papier, najczęściej mają wagę 1 lub 2 kg.

Jak przechowywać mąkę w dużej ilości?

Mimo że mąka jest produktem sypkim, może się zepsuć. Odpowiednio traktowana dłużej zachowa swą jakość. Mają na to wpływ m.in. temperatura, wilgotność i ograniczony dostęp do światła. Nie bez znaczenia jest także miejsce przechowywania produktu, a także sąsiedztwo innych pokarmów. Kilka błędów może sprawić, że mąka zmieni teksturę lub zalęgną się w niej owady.

Przechowywanie dużej ilości mąki, np. w worku z młyna, wymaga odpowiedniego pomieszczenia. Najlepiej, aby była to spiżarnia lub magazyn, w którym będzie sucho i chłodno. Zbożowy miał nie może być odkryty, każdy z worków trzeba zawiązywać, aby nie dostały się do niego zanieczyszczenia czy wilgoć.

Nieco łatwiej traktować mąkę w małych ilościach, można ją przechować w warunkach kuchennych. Nie należy jednak popełniać podstawowych błędów. Praska Giełda Spożywcza wskazuje na swojej stronie, że mąka na chleb ma swoją datę przydatności. Zbyt długie trzymanie jej w domu psuje zapach i smak, a także walory wypiekowe. Okres przechowywania od momentu produkcji powinien wynieść kolejno: 5 miesięcy dla pszennej jasnej o typach 450, 500, 550 i 750, 4 miesiące dla żytniej oraz 3 miesiące dla pszennej ciemnej o typach 1400, 1850 i 2000.

Kupiłem mąkę w sklepie. Czy mogę trzymać ją w papierowym opakowaniu?

Większość z nas ma pod ręką mąkę w papierowych opakowaniach, o wadze 1 kg. Tu pojawia się pierwszy błąd, popełniany nieświadomie – takie opakowanie nie daje gwarancji szczelności. Najlepiej przesypać produkt do szklanego słoja, można wprawdzie wybrać plastikowy pojemnik, ale musi być on szczelnie zamknięty. Dzięki temu mąka nie będzie miała zbytniego kontaktu z powietrzem.

Jeśli wcześniej myjemy pojemnik, trzeba go dobrze osuszyć, jakakolwiek kropla wody pozostała po czyszczeniu, wpłynie negatywnie na przechowywanie mąki.

Podobnie, jak w przypadku worków, miejsce przechowywania ma znaczenie. Powinno być suche i chłodne. Jeśli stawiamy na kuchenną szafkę, nie może ona znajdować się w pobliżu kaloryfera lub piekarnika. To, co znajduje się na półkach, również podlega selekcji. Przyprawy? Aromatyczne warzywa? Tego lepiej nie trzymać w pobliżu mąki, aby nie chłonęła zapachów.

Co z datą ważności? Sklepowe mąki, przy odpowiednim zabezpieczeniu, wytrzymają do roku, warto mieć jednak na uwadze, że każdy miesiąc używania produktu obniża nieco jego walory. Na pojemniku lub słoiku warto zapisać datę zakupu lub produkcji, pozwoli to określić czas używania.

Mąka… w zamrażalniku?

Wiele gospodyń poleca stary sprawdzony sposób na zabicie moli spożywczych – zamrożenie mąki. Część larw można nieświadomie przynieść ze sklepu, niska temperatura wymrozi jaja. Niektórzy na co dzień przechowują tak mąkę, są też głosy, że dobrym miejscem jest lodówka. Warunek? Szczelny pojemnik.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Przechowywanie mąki. W worku? W papierowym opakowaniu? Te błędy popełniasz na co dzień. Zobacz, jak zachować trwałość produktu - Strefa Agro

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska