Przekąski do piwa. TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa i na imprezę [PRZEPISY]
Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka
Składniki
2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)
4 ogórki zielone
80g śliwek kalifornijskich
2 małe papryczki chilli
1 cytryna
1 mała czerwona cebula
1/2 pęczka kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekać (część pozostawić do dekoracji), przełozyć do większej miski. Tuńczyka otworzyć, odciedzić i dodać do miski.
Papryczki chilli drobno posiekać, połowę dodać do miski, połowę zostawić do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny (kilka skórek zostawić do dekoracji), wycisnąć 2 łyżki soku, całość dać do miski. Wymieszać składniki w misce, dodać jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokroić na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrążyć, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładać pastę tuńczykową, górę udekorować posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.