
Domowe bułeczki drożdżowe a’la pizza Ulli Pałki
Składniki
1/2 kg mąki
niepełna łyżka cukru
niepełna łyżeczka soli
125 ml oleju
0,25 ml wody letniej
150 g drożdży
Składniki na nadzienie
biała cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
10 plasterków salami
10 plasterków boczku wędzonego
10 zielonych oliwek
pomidor
świeżo mielony pieprz
żółtko
łyżka mleka
Wykonanie
Drożdże włożyć do miski, dodać cukier, 2 łyżki letniej wody oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
Zaczyn przelać do misy miksera, dosypać pozostałą mąkę, sól, olej oraz wodę i wyrobić ciasto, tak by było lśniące i jednolite. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście ułożyć na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawić całość pieprzem. Ciasto zawinąć ciasno w rulon.
Formę metalową do muffinek wysmarować olejem. Ciasto pokroić w plastry, każdy około 2-3 cm grubości. włożyć do otworów na muffiny. Każdy kawałek posmarować wymieszanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 st. Ciasto będzie rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Piec około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Szybkie i proste krewetki z cebulą i czosnkiem Agnieszki Delkowskiej
Składniki
kilogram obranych i podgotowanych krewetek
dwie szalotki
dwa ząbki czosnku
łyżeczka chili
garść posiekanej kolendry i pietruszki
2 łyżki masła
Wykonanie
Masło rozgrzać w woku. Wrzucić posiekane szalotki i czosnek. Dodać krewetki i na dużym ogniu smażyć szybko około 8 minut. Posypać pietruszką, kolendrą i chili. Podawać z grzanką.

Piklowe koreczki Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
1 słoiczek piki (kukurydz, cebulki, ogóreczki)
10 dag żółtego sera
10 dag szynki konserwowej
1 duże jabłko
wykałaczki
Wykonanie
Składniki pokroić na koreczki, nabić na wykałaczki.
Koreczki wbić w jabłko, aby dobrze było po nie sięgać.

Smacznego!