9 z 13
Domowe bułeczki drożdżowe a’la pizza Ulli Pałki...
fot. Ulla Pałka

Domowe bułeczki drożdżowe a’la pizza Ulli Pałki

Składniki
1/2 kg mąki
niepełna łyżka cukru
niepełna łyżeczka soli
125 ml oleju
0,25 ml wody letniej
150 g drożdży

Składniki na nadzienie

biała cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
10 plasterków salami
10 plasterków boczku wędzonego
10 zielonych oliwek
pomidor
świeżo mielony pieprz
żółtko
łyżka mleka

Wykonanie
Drożdże włożyć do miski, dodać cukier, 2 łyżki letniej wody oraz 3 łyżki mąki, porządnie wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.

Zaczyn przelać do misy miksera, dosypać pozostałą mąkę, sól, olej oraz wodę i wyrobić ciasto, tak by było lśniące i jednolite. Odłożyć pod przykryciem do wyrośnięcia, na około godzinę.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowanym cieście ułożyć na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawić całość pieprzem. Ciasto zawinąć ciasno w rulon.

Formę metalową do muffinek wysmarować olejem. Ciasto pokroić w plastry, każdy około 2-3 cm grubości. włożyć do otworów na muffiny. Każdy kawałek posmarować wymieszanym żółtkiem z mlekiem. Wstawić do zimnego piekarnika, włączyć na 180 st. Ciasto będzie rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Piec około 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

10 z 13
Szybkie i proste krewetki z cebulą i czosnkiem Agnieszki...
fot. Paweł Epler

Szybkie i proste krewetki z cebulą i czosnkiem Agnieszki Delkowskiej

Składniki
kilogram obranych i podgotowanych krewetek
dwie szalotki
dwa ząbki czosnku
łyżeczka chili
garść posiekanej kolendry i pietruszki
2 łyżki masła

Wykonanie

Masło rozgrzać w woku. Wrzucić posiekane szalotki i czosnek. Dodać krewetki i na dużym ogniu smażyć szybko około 8 minut. Posypać pietruszką, kolendrą i chili. Podawać z grzanką.

11 z 13
Piklowe koreczki Koła Gospodyń Wiejskich z Woli...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Piklowe koreczki Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki

1 słoiczek piki (kukurydz, cebulki, ogóreczki)
10 dag żółtego sera
10 dag szynki konserwowej
1 duże jabłko
wykałaczki

Wykonanie

Składniki pokroić na koreczki, nabić na wykałaczki.
Koreczki wbić w jabłko, aby dobrze było po nie sięgać.

12 z 13
Smacznego!
fot. 123 rf

Smacznego!

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Pożegnanie papieża Franciszka w Krakowie. Wierni modlą się w Łagiewnikach

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zobacz również

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową