5 z 13
Małe kanapki z pastą serową i łososiem Koła Gospodyń...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Małe kanapki z pastą serową i łososiem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki
chleb pełnoziarnisty
25 dag twarogu
10 dag wędzonego łososia
pęczek szczypiorku
3 korniszony
1 kawałek papryki
5 dag masła

Wykonanie

Ser twarogowy i łososia zemleć lub zblendować malakserem przyprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Kromki chleba pokroić na trójkąty, posmarować masłem. Przygotowana pastę serowa nakładać na kromeczki i udekorować łososiem, korniszonem i papryką.

6 z 13
Kęski z kurczaka w orzeszkach  Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Kęski z kurczaka w orzeszkach Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki

1/2 kg piersi z kurczaka
20 dag orzeszków ziemnych
przyprawa do kurczaka pieczonego
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Wykonanie
Pierś pokroić w dowolnej wielkości kęski (raczej staramy się, aby nie były zbyt grube). Posypać przyprawą do kurczaka i zostawić na około godzinę.
Orzeszki drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Jajka roztrzepać dodając mąkę i szczyptę soli (jeżeli ciast jest zbyt gęste dodać wodę, tak by miało konsystencję ciasta naleśnikowego). Do ciasta wkładać kawałki mięsa, następnie panierować je w orzeszkach i piec w głębokim oleju około 5 minut.
Można podać z ulubionym dipem. Same również doskonale smakują.

7 z 13
Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka...

Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka

Składniki
2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)
4 ogórki zielone
80g śliwek kalifornijskich
2 małe papryczki chilli
1 cytryna
1 mała czerwona cebula
1/2 pęczka kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekać (część pozostawić do dekoracji), przełozyć do większej miski. Tuńczyka otworzyć, odciedzić i dodać do miski.
Papryczki chilli drobno posiekać, połowę dodać do miski, połowę zostawić do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny (kilka skórek zostawić do dekoracji), wycisnąć 2 łyżki soku, całość dać do miski. Wymieszać składniki w misce, dodać jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokroić na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrążyć, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładać pastę tuńczykową, górę udekorować posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.

8 z 13
Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem Koła...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich w Białce

Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem Koła Gospodyń Wiejskich z Białki

Składniki
gotowe ciasto francuskie
opakowanie sera feta
paczka świeżego szpinaku
czosnek
pieprz
białko do posmarowania

Wykonanie

Umyty i osuszony szpinak podsmażyć na maśle do zmniejszenia objętości, wcisnąć czosnek, wymieszać z fetą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty, nałożyć farsz i zlepić w trójkąty. Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Zobacz również

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków