
Małe kanapki z pastą serową i łososiem Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
chleb pełnoziarnisty
25 dag twarogu
10 dag wędzonego łososia
pęczek szczypiorku
3 korniszony
1 kawałek papryki
5 dag masła
Wykonanie
Ser twarogowy i łososia zemleć lub zblendować malakserem przyprawić do smaku solą i pieprzem cytrynowym. Kromki chleba pokroić na trójkąty, posmarować masłem. Przygotowana pastę serowa nakładać na kromeczki i udekorować łososiem, korniszonem i papryką.

Kęski z kurczaka w orzeszkach Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki
1/2 kg piersi z kurczaka
20 dag orzeszków ziemnych
przyprawa do kurczaka pieczonego
2 jajka
4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Wykonanie
Pierś pokroić w dowolnej wielkości kęski (raczej staramy się, aby nie były zbyt grube). Posypać przyprawą do kurczaka i zostawić na około godzinę.
Orzeszki drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Jajka roztrzepać dodając mąkę i szczyptę soli (jeżeli ciast jest zbyt gęste dodać wodę, tak by miało konsystencję ciasta naleśnikowego). Do ciasta wkładać kawałki mięsa, następnie panierować je w orzeszkach i piec w głębokim oleju około 5 minut.
Można podać z ulubionym dipem. Same również doskonale smakują.

Ogórki faszerowane pastą z tuńczyka
Składniki
2 puszki tuńczyka w zalewie własnej (170 g)
4 ogórki zielone
80g śliwek kalifornijskich
2 małe papryczki chilli
1 cytryna
1 mała czerwona cebula
1/2 pęczka kolendry
2 łyżki jogurtu naturalnego
1-2 łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Śliwki kalifornijskie, czerwoną cebulę oraz kolendrę drobno posiekać (część pozostawić do dekoracji), przełozyć do większej miski. Tuńczyka otworzyć, odciedzić i dodać do miski.
Papryczki chilli drobno posiekać, połowę dodać do miski, połowę zostawić do dekoracji. Cytrynę dokładnie umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę z całej cytryny (kilka skórek zostawić do dekoracji), wycisnąć 2 łyżki soku, całość dać do miski. Wymieszać składniki w misce, dodać jogurt naturalny i majonez, całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone ogórki pokroić na 2 cm odcinki, górę każdego ogórka lekko wydrążyć, powstanie miejsce na pastę tuńczykową. Na tak przygotowane ogórki nakładać pastę tuńczykową, górę udekorować posiekaną kolendrą i chilli oraz skórką z cytryny.

Trójkąciki z ciasta francuskiego z fetą i szpinakiem Koła Gospodyń Wiejskich z Białki
Składniki
gotowe ciasto francuskie
opakowanie sera feta
paczka świeżego szpinaku
czosnek
pieprz
białko do posmarowania
Wykonanie
Umyty i osuszony szpinak podsmażyć na maśle do zmniejszenia objętości, wcisnąć czosnek, wymieszać z fetą i pieprzem. Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty, nałożyć farsz i zlepić w trójkąty. Wierzch posmarować rozkłóconym białkiem, można posypać kminkiem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni.