![Przekąski do piwa. TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa i na imprezę [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/be/4e/5b20d4bf95c7e_o_large.jpg)

Paluchy serowe do piwa Agnieszki Sznajder
Składniki
25 dag dobrego wiejskiego twarogu
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej
Dodatkowo
1 rozmącone jajo
kminek, sezam, sól gruboziarnista, suszone pomidory lub chili, co kto lubi
Wykonanie
Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrobić ciasto, odstawić je na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawami jakie nam odpowiadają i pokroić wzdłuż na paluchy.
Piekarnik rozgrzać do 19 stopni, paluchy piec ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.

Kolorowe tapas Violetty Grzelki
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette
1 żółta oraz 1 czerwona papryka
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki lub kolendry
przyprawy: sól, pieprz ewentualnie chilli do smaku
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni Celsiusza, zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.
Zamrożone ciasto odmrozić. Na powierzchni surowego ciasta rozsmarować cienką warstwę serka. Przełożyć ciasto razem z papierem na dużą, płaską blaszkę.
Cebulę i oczyszczone z nasion papryki pokroić w drobną kostkę. Całą powierzchnię posypać równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami; cebulą i paprykami. Doprawić całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chilli i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.
Po upieczeniu pokroić je najpierw w kwadraty, a następnie - krojąc kwadraty po przekątnej - w trójkąty. Posypać posiekaną natką pietruszki i ułożyć na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób można ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Dla urozmaicenia można również posypać całość przed upieczeniem pestkami dyni, słonecznika lub sezamu.

Sos guacamole do nachosów Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
2 avocado
1 pomidor
1/4 cebuli czerwonej
sok z 1/2 limonki
liście świeżej kolendry
sól, pieprz
szczypta chili w proszku
Wykonanie
Do miseczki wycisnąć sok z limonki. Obrać avocado, wrzucić do limonki i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę. Z pomidora wyciągnąć pestki i pokroić go w drobne kawałki. Całość przyprawić solą, pieprzem i chili i dokładnie wymieszać.
Guacamole możemy podawać z nachosami.