1 z 13
Przewijaj galerię w dół
Przekąski do piwa. TOP 10 przekąsek naszych Czytelników do piwa i na imprezę [PRZEPISY]
fot. pixabay.com
2 z 13
Paluchy serowe do piwa Agnieszki Sznajder...
fot. Agnieszka Sznajder

Paluchy serowe do piwa Agnieszki Sznajder

Składniki

25 dag dobrego wiejskiego twarogu
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki pszennej

Dodatkowo
1 rozmącone jajo
kminek, sezam, sól gruboziarnista, suszone pomidory lub chili, co kto lubi

Wykonanie

Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrobić ciasto, odstawić je na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 3-5 mm, posmarować rozmąconym jajkiem, posypać przyprawami jakie nam odpowiadają i pokroić wzdłuż na paluchy.
Piekarnik rozgrzać do 19 stopni, paluchy piec ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.

3 z 13
Kolorowe tapas Violetty Grzelki...
fot. Violetta Grzelka

Kolorowe tapas Violetty Grzelki

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego, najlepiej prostokątnego
1 opakowanie serka śmietankowego typu Almette
1 żółta oraz 1 czerwona papryka
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki lub kolendry
przyprawy: sól, pieprz ewentualnie chilli do smaku

Wykonanie

Nagrzać piekarnik do ok. 200 stopni Celsiusza, zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.
Zamrożone ciasto odmrozić. Na powierzchni surowego ciasta rozsmarować cienką warstwę serka. Przełożyć ciasto razem z papierem na dużą, płaską blaszkę.
Cebulę i oczyszczone z nasion papryki pokroić w drobną kostkę. Całą powierzchnię posypać równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami; cebulą i paprykami. Doprawić całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chilli i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.
Po upieczeniu pokroić je najpierw w kwadraty, a następnie - krojąc kwadraty po przekątnej - w trójkąty. Posypać posiekaną natką pietruszki i ułożyć na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Można ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób można ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Dla urozmaicenia można również posypać całość przed upieczeniem pestkami dyni, słonecznika lub sezamu.

4 z 13
Sos guacamole do nachosów Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Sos guacamole do nachosów Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki

2 avocado
1 pomidor
1/4 cebuli czerwonej
sok z 1/2 limonki
liście świeżej kolendry
sól, pieprz
szczypta chili w proszku

Wykonanie

Do miseczki wycisnąć sok z limonki. Obrać avocado, wrzucić do limonki i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę. Z pomidora wyciągnąć pestki i pokroić go w drobne kawałki. Całość przyprawić solą, pieprzem i chili i dokładnie wymieszać.
Guacamole możemy podawać z nachosami.

Pozostało jeszcze 8 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Szkoła w Bieżanowie z dodatkowymi miejscami dla 440 uczniów. Jest już stan surowy

Zobacz również

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu

Dziki w Krakowie anektują nowe tereny. Teraz wybrały się na spacer w Podgórzu