
Kuleczki ziemniaczano-twarogowe ze szpinakiem
Składniki na kuleczki:
250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
150 g twarogu półtłustego, np. od OSM Piątnica
1 jajko
1 duża garść młodego szpinaku
5 łyżek bułki tartej
1 łyżeczka sosu sojowego
1 płaska łyżeczek pieprzu grubo mielonego
mąka kukurydziana lub pszenna do obtoczenia kuleczek
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na dip:
1 kubeczek jogurtu typu greckiego, np. od OSM Piątnica
2 ząbki czosnku
sól do smaku
Wykonanie:
Kuleczki
Do ziemniaków dodać twaróg, jajko, pieprz, bułkę tartą, sos sojowy i sól do smaku. Dodać również posiekany szpinak i dokładnie wymieszać dłonią. Z tak przygotowanej masy uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i usmażyć na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Dip
Do jogurtu dodać rozdrobniony czosnek, sól do smaku i dokładnie wymieszać.
Podawać na ciepło lub zimno z dipem jogurtowo-czosnkowym.

Warzywne spring rollsy z pikantnym guacamole
Składniki
opakowanie arkusza papieru ryżowego
2 awokado (jedno do farszu, drugie do guacamole)
czerwona papryka
żółta papryka
długi ogórek
100 g sałaty roszponki
2 łodygi selera naciowego
sok z cytryny
sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki czosnku granulowanego
świeża kolendra
2 łyżki miodu wielokwiatowego
100 ml sosu sojowego
20 g sezamu białego
chili pieprz cayenne
sól morska, pieprz czarny mielony
Wykonanie
Farsz: awokado obrać, pokroić na paski, skropić sokiem z cytryny. Papryki pokroić na cienkie paseczki, ogórka obrać, wykroić pestki i pociąć na słupki. Selera naciowego pokroić na plasterki. Warzywa przełożyć do miseczki, dodać kolendrę, odrobinę miodu i sosu sojowego, odstawić na 30 minut. Papier ryżowy zanurzyć na ok. minutę w ciepłej wodzie. Rozłożyć placki i na każdy nakładać warzywa z miseczki, posypując na końcu prażonymi pestkami sezamu. Gotowe zawijać jak krokiety – dolny brzeg zawinąć aż przykryje nadzienie, następnie boki ciasta do środka, a w ostatniej kolejności dolny brzeg rolujemy dalej do samego końca.
Guacamole: awokado obrać, wyjąć pestkę, rozgnieść z czosnkiem i sokiem z limonki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Gotowe spring rollsy podawać z pikantnym guacamole.

Klasyczne sushi w orzechowej posypce
Składniki
200 g ryżu do sushi
1/2 kg świeżego tuńczyka
120 g serka Philadelphia
1 zielony ogórek
3 listki sushi nori
75 g orzechów makadamia Bakalland
200 g sezamu Bakalland
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka wasabi
2 łyżki sosu sojowego
5 płatków marynowanego imbiru w zalewie
Wykonanie
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlać ocet ryżowy, wsypać cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzać, aż cukier się rozpuści. Wymieszać z ryżem i całość wystudzić.
Łososia pokroić w paski, ogórka obrać i pokroić w słupki. Na macie bambusowej ułożyć centymetrową warstwę ryżu, położyć na nim nori, a następnie przy dolnej krawędzi nori rozsmarować warstwę serka Philadelphia, ułożyć na niej kawałki łososia i ogórka. Zwinąć w taki sposób, by nori i składniki znajdowały się w środku rolki, a ryż otaczał ją z zewnątrz. Gotowa rolkę pokroić na równe części, posypać sezamem i pokruszonymi orzechami makadamia. Podawać z sosem sojowym, imbirem i wasabi.

Kąski z batatów z różowym hummusem z buraków
Składniki na różowy hummus
4-5 średnich buraków
2,5 łyżki tahini (np. Jasmeen)
5 łyżek soku z cytryny
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka kuminu
1 łyżka skórki z cytryny
szczypta soli i czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji
Składniki na batatowe kąski
1 duży batat
oliwa
natka pietruszki
100 g ciecierzycy z puszki (np. Jasmeen)
garść nasion słonecznika
sól, pieprz
Wykonanie
Buraczki wyszorować i ugotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kosteczkę.
Pozostałe składniki wraz z burakami wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.
To wszystko! Hummus można przechowywać w lodówce do kilku dni lub zamrozić nadmiar. Możesz przybrać odrobiną tahini lub oliwy z oliwek.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Batata pokroić na ok. 1 cm plastry i umieścić w misce z 2 łyżkami oliwy. Dokładnie wymieszać składniki, aż bataty będą równomiernie pokryte oliwą. Następnie ułozyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posypać do smaku solą i pieprzem.
Piec bataty przez ok. 20 minut, aż plastry zmiękną. Następnie posmarować je grubą warstwą buraczanego hummusu i posypać cieciorką. Całość piec jeszcze przez 5-10 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki i nasionami słonecznika.