9 z 17
Nachosy z tortilli z guacamole...
fot. Fot. archiwum

Nachosy z tortilli z guacamole

Składniki
tortilla wraps (np. Sandra)
1 awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz

Wykonanie
Tortille pokroić na trójkąty i włożyć do piekarnika lub podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Miąższ zblendować razem z czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami na jednolitą masę. Guacamole włożyć do miseczki i podajemy razem z nachosami.

10 z 17
Frankfurterki w cieście francuskim...
fot. Fot. archiwum

Frankfurterki w cieście francuskim

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 paczka Frankfurterek (np. Berger)
1 jajko
bazylia i ziarna pieprzu do dekoracji

Wykonanie
Cisto francuskie pokroić na małe kwadraty. Na każdym z nich ułożyć frankfurterkę, zawinąć. Gotowe kiełbaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż ciasto się zrumieni.

11 z 17
Francuskie ślimaki...
fot. Fot. archiwum

Francuskie ślimaki

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
2 gruszki
1 białko
1 opakowanie sałaty roszponki
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Gruszki kroimy na drobną kostkę i razem ze Złotymi owocami podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego długie paski. Następnie nakładamy na nie farsz z gruszek i Złotych owoców i zawijamy w fantazyjne ślimaki. Wszystko za pomocą pędzelka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
Gotowe ślimaki rozkładamy na liściach sałaty, wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.

12 z 17
Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami...
fot. Fot. archiwum

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Składniki
4 tortille
1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” Berger
1 czerwona papryka
1 cebula
sałata rzymska
1 serek śmietankowy

Wykonanie
Wyjąć mięso z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni i piec przez około 40 minut. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso. Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Głośny doping na meczu Wisły Kraków. Pozdrowienia i transparent dla dzielnego Jacka

Głośny doping na meczu Wisły Kraków. Pozdrowienia i transparent dla dzielnego Jacka

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Zobacz również

Głośny doping na meczu Wisły Kraków. Pozdrowienia i transparent dla dzielnego Jacka

Głośny doping na meczu Wisły Kraków. Pozdrowienia i transparent dla dzielnego Jacka

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie

Technik programista, technik gospodarki odpadami. Nowe klasy w technikach w Krakowie