9 z 17
Nachosy z tortilli z guacamole...
fot. Fot. archiwum

Nachosy z tortilli z guacamole

Składniki
tortilla wraps (np. Sandra)
1 awokado
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z limonki
sól, pieprz

Wykonanie
Tortille pokroić na trójkąty i włożyć do piekarnika lub podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Miąższ zblendować razem z czosnkiem, sokiem z limonki i przyprawami na jednolitą masę. Guacamole włożyć do miseczki i podajemy razem z nachosami.

10 z 17
Frankfurterki w cieście francuskim...
fot. Fot. archiwum

Frankfurterki w cieście francuskim

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 paczka Frankfurterek (np. Berger)
1 jajko
bazylia i ziarna pieprzu do dekoracji

Wykonanie
Cisto francuskie pokroić na małe kwadraty. Na każdym z nich ułożyć frankfurterkę, zawinąć. Gotowe kiełbaski ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut, aż ciasto się zrumieni.

11 z 17
Francuskie ślimaki...
fot. Fot. archiwum

Francuskie ślimaki

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
60 g Złotych Owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
2 gruszki
1 białko
1 opakowanie sałaty roszponki
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Wykonanie
Gruszki kroimy na drobną kostkę i razem ze Złotymi owocami podsmażamy na patelni przez ok 5 minut, odstawiamy do wystudzenia. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie i wycinamy z niego długie paski. Następnie nakładamy na nie farsz z gruszek i Złotych owoców i zawijamy w fantazyjne ślimaki. Wszystko za pomocą pędzelka smarujemy białkiem i wkładamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
Gotowe ślimaki rozkładamy na liściach sałaty, wszystko delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny z dodatkiem pieprzu i soli.

12 z 17
Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami...
fot. Fot. archiwum

Kolorowe tortille z szarpaną wieprzowiną i warzywami

Składniki
4 tortille
1 porcja wieprzowiny przygotowanej metodą sous vide np. „Mięso pomału uwarzone” Berger
1 czerwona papryka
1 cebula
sałata rzymska
1 serek śmietankowy

Wykonanie
Wyjąć mięso z opakowania foliowego i przełożyć do dołączonej aluminiowej foremki, razem z sosem/galaretką, który się wytworzył. Foremkę z mięsem umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni i piec przez około 40 minut. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić wraz z cebulą w drobną kosteczkę. Sałatę umyć, porwać na mniejsze kawałki.
Mięso wyjąć z piekarnika, odczekać aż ostygnie i poszarpać je widelcem na kruche włókna.
Placki tortilli posmarować serkiem, rozłożyć sałatę, pokrojoną paprykę i cebulkę oraz poszarpane mięso. Tortille zwinąć w ruloniki, pokroić na kawałki o grubości ok. 2 cm, a następnie ułożyć na półmisku.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Zakopianka, czyli góralskie pole bitwy. Bywało już ostro. Jak będzie teraz?

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Przy Galerii Gorlickiej trwa nasza redakcyjna akcja "Zielona zamiana"

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Zobacz również

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków