
Pyszne drożdżowe cebularze
Składniki na ciasto
4 szklanki mąki
1,5 szklanki mleka (ciepłe)
6 dag drożdży
płaska łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
3 łyżeczki soli
2 jajka
Składniki na farsz
cebula
masło
śmietana
sól, pieprz, wegeta
Wykonanie
Ciasto drożdżowe. Z podanych składników zrobić ciasto drożdżowe, dać do wyrośnięcia.
60 dag cebuli pokrojonej w piórka zeszklić na maśle, dodać 2 łyżki śmietany, sól, pieprz, wegetę do smaku.
Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, dać na środek farsz cebulowy. Można zawinąć (jak na zdjęciu). Poczekać aż podrośnie. Upiec na rumiano.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Wytrawne muffinki z papryką, serem, chili i słonecznikiem
Składniki
1 świeża zielona papryka
1 świeża czerwona papryka
100 g czarnych oliwek drylowanych
2 świeże papryki chili
500 g mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki ziół prowansalskich
4 jajka
300 ml mleka
200 ml oliwy z oliwek
250 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki
garść liści świeżej bazylii
3 łyżki ziaren słonecznika łuskanego
Wykonanie
Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika.
Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.

Rybne kuleczki Pauliny Nosek
Składniki
wędzona makrela
50 g sera feta
czerwona cebula
4 łyżki kukurydzy
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
opakowanie ulubionych chipsów
Wykonanie
Z makreli ściągnąć skórę, wyciągnąć kręgosłup i oddzielić ości od mięsa.
Do mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, kukurydzę, fetę, czosnek niedźwiedzi oraz pieprz. Zgnieść widelcem łącząc wszystkie składniki.
Z farszu formować niewielkie kuleczki.
Na talerzu ułożyć chipsy, na każdy położyć kuleczkę i posypać pokruszonymi chipsami.

Pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką
Składniki
12 pieczarek
1 paczka frankfurterek (np. Berger)
50 g żółtego sera
¼ czerwonej papryki
1 średnia cebula
świeży tymianek
olej do smażenia
Wykonanie
Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić
w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić
w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się - dusząc we własnym sosie.
Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.