
Przekąski na karnawałową imprezę! Kliknij w galerię i zobacz przepisy!

Chrupiące kwadraciki z ciasta francuskiego z żółtym serem
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
10 plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki
20 plasterków mini salami
pomidorki koktajlowe (według uznania)
1 czerwona cebulka
orzeszki piniowe
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto francuskie pokroić na 10 równych kwadracików, rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na każdym z kawałków położyć plasterek żółtego sera i po 2 lub 3 plasterki minisalami. Ułożyć także przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojoną w krążki cebulkę. Całość doprawić solą i pieprzem, posypać orzeszkami piniowymi. Kwadraciki wstawić do piekarnika na około 20 minut i piec aż się zarumienią.

Tartinki z musem twarogowo-łososiowym
Składniki
50 g filetu z łososia
100 g twarogu wiejskiego tłustego, np. OSM Piątnica
3 szt. pomidorów suszonych w zalewie olejowej
100 ml słodkiej śmietanki, np. OSM Piątnica
8 pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
krewetki tygrysie lub koktajlowe
3-4 gałązki koperku
8 kromek pieczywa żytniego tostowego lub innego ulubionego
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Filet z łososia poddusić na maśle na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 5-6 minut, a następnie wystudzić.
Twaróg wyłożyć do miseczki, dodać pomidory suszone, słodką śmietankę, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dodać również wystudzonego łososia i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę.
Z pieczywa wyciąć małą szklaneczką krążki, na każdy dekoracyjnie wyłożyć mus i wszystkie udekorować krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.

Roladki szpinakowe z łososiem
Składniki
1 opakowanie mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
2 łyżki masła
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 opakowania serka twarogowego chrzanowego
200 g wędzonego łososia w plastrach
sól, pieprz
Wykonanie
Na patelni odparować szpinak i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem- ostudzić. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blaszkę (płaską, taką z piekarnika) wyłożyć papierem. Białka ubić na sztywno, żółtka dodać do przestudzonego szpinaku, delikatnie wymieszać, do masy przesiać mąkę, wymieszać. Masę rozprowadzić na przygotowaną blaszkę. Piec 15 minut, odstawić do wystudzenia.
Na szpinakowym placku rozsmarować serek chrzanowy, przykryć plastrami łososia układając jeden przy drugim, zwinąć roladę w folię i włożyć do lodówki do stężenia. Kroić w plastry.
Przepis Koła Gospodyń z Białki