Przekąski na letnie przyjęcie. TOP 10 dań, które warto przygotować [PRZEPISY]
Klasyczne sushi w orzechowej posypce
Składniki
200 g ryżu do sushi
½ kg świeżego tuńczyka
120 g serka Philadelphia
1 zielony ogórek
3 listki sushi nori
75 g Orzechów makadamia Bakalland
200 g Sezamu Bakalland
2 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka wasabi
2 łyżki sosu sojowego
5 płatków marynowanego imbiru w zalewie
Wykonanie
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do małego rondelka wlewamy ocet ryżowy, wsypujemy cukier i szczyptę soli, delikatnie podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Mieszamy z ryżem i całość studzimy.
Łososia kroimy w paski, ogórka obieramy i kroimy w słupki. Na macie bambusowej układamy centymetrową warstwę ryżu, kładziemy na nim nori, a następnie przy dolnej krawędzi nori rozsmarowujemy warstwę serka Philadelphia, układamy na niej kawałki łososia i ogórka. Zawijamy w taki sposób, by nori i składniki znajdowały się w środku rolki, a ryż otaczał ją z zewnątrz. Gotowa rolkę kroimy na równe części, posypujemy sezamem i pokruszonymi orzechami makadamia. Podajemy z sosem sojowym, imbirem i wasabi.