Przekąski na Sylwestra 2023, którym trudno się oprzeć! Zobacz TOP 20 przepisów na wyjątkowe zakąski na imprezę sylwestrową
Wrapy z kurczakiem
Składniki:
5 tortilli
400 g piersi z kurczaka
1 duży ząbek czosnku
Szczypta oregano
Papryka wędzona
Sól, pieprz
Kilka suszonych pomidorów
5 łyżek kukurydzy konserwowej
¼ kapusty pekińskiej
Składniki na sos:
5 łyżek majonezu
1 duży ząbek czosnku
Szczypta soli i pieprzu
Szczypta ziół prowansalskich
1 łyżeczka natki pietruszki
Wykonanie wrapów
Przygotowanie zaczynamy od sosu. W miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Pierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano, a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki. Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo-ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.
Przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy