
Zobaczcie przepisy na najlepsze chłodniki naszych Czytelników.

Chłodnik nieco inny niż wszystkie Agnieszki Delkowskiej
Składniki
3 pęczki botwiny
opakowanie jogurtu naturalnego bądź kefiru
2 łyżki śmietany
ocet balsamiczny
łyżeczka chrzanu
cukier brązowy
ogórek
rzodkiewki
czerwona cebula
miód
koperek, majeranek
szczypiorek
jajka na twardo
Wykonanie
Liście botwiny oraz buraczki posiekać (buraków nie obierać, tylko je porządnie umyć), Kilka zostawić do pieczenia. Posiekane liście i buraki włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać sól i cukier (po łyżeczce), ugotować; jak zaczną się gotować, dodać łyżkę octu balsamicznego i ugotować do miękkości. Wystudzić.
Odłożone buraki pokroić na cząstki, obtoczyć je w miodzie, majeranku, soli, cukrze i odrobinie octu balsamicznego. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku, do miękkości.
Ostudzoną i ugotowaną botwinę zblendować z jogurtem i śmietaną oraz chrzanem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Jeśli za mało kwaśne, dodać kilka kropel cytryny. Jeśli za bardzo kwaśne – kilka kropel miodu.
Ogórka, rzodkiewki, szczypiorek i koperek pokroić najdrobniej jak się da. Wymieszać w osobnej misce i doprawić. Wyłożyć na talerz, dolać chłodnik i podawać z jajkiem i pieczonym burakiem.

Chłodnik ogórkowo-miętowy Roberta Muzyczki
Składniki na 4 porcje
700 g ogórków zielonych
1 ząbek czosnku
średni pęczek mięty
½ pęczka szczypioru
800 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
bagietka do odpieku (np. Dan Cake)
Wykonanie
Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szczypiorek drobno pokroić. Listki mięty posiekać, zostawiając kilka listków do dekoracji. Ogórki, czosnek, jogurt naturalny i miętę zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dodać szczypiorek i wymieszać.
Całość wstawić do lodówki na ok. godzinę. Bagietkę do opieku pokroić w kromki i zapiec w piekarniku aż uzyskają lekko złocisty kolor. Bagietkę podawać jako dodatek do chłodnika, udekorowanego kilkoma listkami mięty.

Chłodnik z pomidorów, truskawek i rabarbaru Agnieszki Delkowskiej
Składniki
3 szklanki truskawek
2 pomidory malinowe, obrane ze skórki i pozbawione pestek
2 gałązki rabarbaru
2 łyżki brązowego cukru lub łyżka miodu
ogórek zielony
pół melona
owoc granatu
1/2 szklanki liści bazylii
1/2 szklanki liści kolendry
grubo mielony czarny pieprz
kilka kropel kremu balsamicznego
Wykonanie
Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w cukrze lub miodzie, piec do miękkości w 190 stopniach. Truskawki obrać, pomidory – obrane i pozbawione skórki – pokroić na mniejsze kawałki, dodać upieczony rabarbar i zmiksować na gładko. Jeśli ktoś lubi idealnie gładkie musy, może przetrzeć przez sito. Dodać kilka kropel kremu balsamicznego, pieprz i odrobinę soli. Wymieszać i odstawić do lodówki.
Ogórka i melona obrać i pokroić w drobną kostkę. Drobno posiekać zioła. Melona i ogórka doprawić ziołami, pieprzem, odrobiną miodu i kroplą kremu balsamicznego. Obrać owoc granatu i dodać do melona i ogórka. Do naczynia, w którym będziemy serwować danie, najpierw włożyć pokrojone składniki, a potem dolać chłodnik.
Chłodnik jest wyjątkowy i pokazuje zupełnie inne smaki.