
Chłodnik ogórkowo-miętowy z wiórkami sera Roberta Muzyczki
Składniki
5 średnich świeżych ogórków gruntowych
200 g żółtego melona
1 pęczek świeżej mięty
500 ml jogurtu naturalnego
150 g sera żółtego (np. Nadbiebrzańskiego MSM Mońki)
ziarenka czerwonego pieprzu
Wykonanie
Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać starkowanym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu.

Chłodnik po sromowsku gorczańskich gospodyń
Składniki
1 l kwaśnego mleka (zsiadłego)
1/2 l kwaśnej śmietany
1,5 pęczka rzodkiewki
1 pęczek koperku
3 średnie buraczki czerwone
2 średnie ogórki świeże
1 pierś z kurczaka
4 jajka
pieprz
sól
Wykonanie
Rzodkiewkę, buraczki i ogórki zetrzeć na grubej tarce.
Pierś opiec na oleju, a gdy ostygnie, pokroić drobno w kostkę, dodać pokrojone i ugotowane jajka oraz koperek. Mleko i śmietanę zmiksować, dodać pozostałe składniki i przyprawić solą.

Chłodnik z botwinki z dodatkiem rzodkiewki i ogórka Violetty Grzelki
Składniki dla 6-8 osób
pęczek botwinki (ok. 5 średnich buraczków oraz liście z łodygami)
1-2 świeże ogórki
1-2 pęczki rzodkiewek
4 ząbki czosnku
pęczek koperku
1 l jogurtu naturalnego, kefiru lub zsiadłego mleka, do wyboru lub ich mieszanka
przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny
1/2 jajka ugotowanego na twardo na osobę
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
Ugotować jaja na twardo. Młode buraczki odciąć, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Łodygi z liśćmi przebrać, zwiędłe liście odrzucić, a pozostałe opłukać dokładnie wodą i drobno posiekać. Następnie zalać wodą w takiej ilości, aby były przykryte - ok 1/2-0.75 litra. Zagotować i pogotować 2-3 minuty; buraczki będą miękkawe, ale półtwarde. Dodać do ugotowanych buraków sok z cytryny, a następnie ostudzić je wstawiając garnek do zimnej wody.
W międzyczasie pokroić w kosteczkę obranego ogórka i umyte rzodkiewki i przełożyć całość do garnka o pojemności ok. 3 l. Dodać przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek, a następnie kefir, jogurt lub ich mieszankę oraz ugotowaną, ale schłodzoną botwinkę. Doprawić solą, pieprzem ewentualnie czosnkiem do smaku i wymieszać. Na koniec dodać pęczek posiekanego koperku. Podawać schłodzony z jajkiem ugotowanym na twardo.
Zarówno smak jak i kolor nabierają intensywności po kilku godzinach od przygotowania, stąd warto chłodnik przygotować wcześniej i dobrze schłodzić w lodówce. Najlepszy jest na drugi dzień.

Chłodnik z selera naciowego i brokuła Janiny Czai z Krakowa
Składniki
500 g selera naciowego
300 g brokułów
2 jabłka
2 litry wywaru warzywnego
sól, pieprz do smaku
listki mięty do dekoracji, kilka plasterków ogórka
Wykonanie
Seler naciowy i brokuły oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę w piórka, a jabłko w kostkę. Wszystkie składniki podsmażyć na patelni, następnie zalać wywarem i gotować do miękkości.
Wlać śmietanę i zblendować całość, doprawiając według uznania solą i pieprzem.
Podawać na zimno w towarzystwie listków mięty i plasterków ogórka.