Przepis na ciecierzycę. Zobacz TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki [PRZEPISY]
Zupa z cieciorki ze szpinakiem
Składniki:
1 puszka cieciorki gotowanej (np. Jasmeen)
2 łodygi selera naciowego
1,7 l bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów w kawałkach
3 ziemniaki
1 cebula
200g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
imbir
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
sól i pieprz
2 łyżeczki oliwy
gęsty jogurt
Wykonanie:
W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej nie zmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.