Przepis na ciecierzycę. Zobacz TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki [PRZEPISY]
Indyk z cieciorką w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g makaronu penne
400 g fileta z indyka
1 puszka gotowanej cieciorki (np. Jasmeen)
400 g przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
pół łyżeczki lubczyku suszonego
6 listków świeżej bazylii
100 g mozzarelli
sól
pieprz
Wykonanie:
Fileta z indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron, wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.