
Indyk z cieciorką w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g makaronu penne
400 g fileta z indyka
1 puszka gotowanej cieciorki (np. Jasmeen)
400 g przecieru pomidorowego
2 łyżki oliwy
ząbek czosnku
pół łyżeczki lubczyku suszonego
6 listków świeżej bazylii
100 g mozzarelli
sól
pieprz
Wykonanie:
Fileta z indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron, wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.

Sałatką z cieciorki i serem feta
Składniki:
1 puszka gotowanej cieciorki (np. Jasmeen)
opakowanie sera feta
1 awokado
1 pęczek kolendry
1 łyżka oliwy z oliwek
sok z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę. Następnie kroimy i dodajemy kolendrę, awokado i ser feta. Składniki solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy oliwkę z oliwek oraz sok z cytryny. Całość mieszamy i mamy gotową sałatkę, którą możemy podać ze świeżym pieczywem.

Pierogi z ciecierzycą
Składniki na ciasto:
550 g mąki
1 jajko
szczypta soli
20 g masła
1 szklanka gorącej wody
Składniki na farsz:
1 puszka ciecierzycy z puszki (np. Jasmeen)
1 łyżka margaryny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 natka pietruszki
6 łyżek bulionu warzywnego
sól i pieprz
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy rozpuszczone w wodzie masło oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i ugniatamy przez około 7 minut. Następnie zawijamy je w folię i odstawiamy na około 30 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dorzucamy także ciecierzycę, posiekaną pietruszkę oraz wlewamy bulion. Wszystko podsmażamy przez około 4 minuty, a po tym czasie miksujemy za pomocą blendera. Powstały farsz doprawiamy solą oraz pieprzem.
Następnie ciasto odwijamy z foli i wałkujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niego krążki, na które nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotowe wrzucamy do wrzącej, osolonej wody na około 4 minuty. Przed samym podaniem możemy podsmażyć pierogi na patelni z dodatkiem posiekanej cebuli lub wstawić do piekarnika na około 10 minut, aby stały się złociste i chrupiące.

Chrupiący popcorn z cieciorki
Składniki:
1 opakowanie gotowanej cieciorki z puszki (np. Jasmeen)
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie
wędzona papryka
sól ziołowa
pieprz
Wykonanie:
Cieciorkę odcedzamy i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej około 5 łyżeczek oliwy, zioła prowansalskie, wędzoną paprykę, pieprz oraz sól ziołową. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby kuleczki ciecierzycy były dobrze obtoczone oliwą i przyprawami. W między czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy na nim cieciorkę, którą pieczemy około 20 minut. Gotowe kuleczki powinny być chrupiące i mieć zarumieniony kolor. Można podawać je w miseczce, lub podobnie jak popcorn w papierowym opakowaniu.