1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Przepis na ciecierzycę. Zobacz TOP 7 dań z dodatkiem cieciorki [PRZEPISY]
fot. materiały prasowe
2 z 9
Pasta z cieciorki...

Pasta z cieciorki

Składniki:
1 puszka cieciorki gotowanej (np. Jasmeen)
1 pomidor
2 ząbki czosnku
garść świeżych listków bazylii
oliwa z oliwek
pieczywo
pieprz

Wykonanie:
Do miski wkładamy odcedzoną cieciorkę i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz garść listków bazylii. Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy trochę pieprzu dla poprawienia smaku. Następnie całą zawartość miski dokładnie blendujemy. W tym samym czasie wkładamy do tostera lub piekarnika pieczywo pokrojone w cienkie kromki. Kiedy będzie już lekko zapieczone, smarujemy je powstałą pastą i podajemy z listkami świeżej bazylii na wierzchu.

3 z 9
Pożywna zupa z cieciorki...

Pożywna zupa z cieciorki

Składniki:
1 puszka cieciorki gotowanej (np. Jasmeen)
1 puszka pomidorów w kawałkach
1 cebula
kawałek pora
1 ząbek czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
łyżka oleju
sól morska
pieprz czarny ziarnisty
100 ml śmietany 18%
garść makaronu, np. penne

Wykonanie
Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut. W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut. W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek.

4 z 9
Zupa z cieciorki ze szpinakiem...

Zupa z cieciorki ze szpinakiem

Składniki:
1 puszka cieciorki gotowanej (np. Jasmeen)
2 łodygi selera naciowego
1,7 l bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów w kawałkach
3 ziemniaki
1 cebula
200g świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
imbir
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka kolendry
sól i pieprz
2 łyżeczki oliwy
gęsty jogurt

Wykonanie:
W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki, pomidory i wlewamy bulion warzywny. W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej nie zmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Zmiana na szczycie małopolskiej piłki! Nowy prezes: Nie jestem osobą przypadkową

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Bocianie gniazdo z najpiękniejszym widokiem na świecie. Takie rzeczy w Małopolsce!

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Gorąca atmosfera na meczu Bruk-Betu Termaliki z Wisłą Kraków

Zobacz również

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Sezon na grzyby otwarty! Pierwsze prawdziwki w 2025 roku

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu

Wjazd do Krakowa będzie usłany kwiatami. Prace obejmą niemal 4 hektary terenu