
Z dyni można przygotować i dania wytrawne, i pyszne desery

Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem Magdaleny i Stanisława Romków
Składniki
100 g białej kaszy gryczanej (nieprażonej)
350 g fileta z kurczaka
400 g obranej dyni
50 g jarmużu
por
duża łyżka masła
1/2 łyżeczki imbiru
sól pieprz
Wykonanie
W garnku rozpuścić masło i podsmażyć pora pokrojonego w krążki. Po chwili dodać kurczaka pokrojonego w kostkę. Po kilku minutach dodać kaszę i przyprawić. Kiedy kurczak będzie gotowy, a kasza prawie miękka, dodać dynię i posiekany jarmuż. Gdy dynia i kasza będą miękkie, danie jest gotowe. W razie potrzeby, podczas duszenia można podlać danie odrobiną wody, żeby się nie przypaliło.

Pęczak z dynią i grillowanym kurczakiem Violetty Grzelki
Składniki
200 g kaszy pęczak
250 g dyni, najlepiej piżmowej
ok. 300 g filetu z kurczaka
100 g cieciorki ugotowanej lub z puszki
cebula lub 1/2 pęczka dymki
1-2 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
garść posiekanego jarmużu lub liści szpinaku
po ok. 1/2 łyżeczki przypraw lub wg uznania, np. sól, pieprz, harrisa lub płatki chilli
dodatkowo świeża zielenina do posypania
Wykonanie
Kaszę pęczak ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Dynię piżmową umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oprószyć solą i ugotować na parze do miękkości (około 15 minut). Kilka minut przed zakończeniem, razem z dynią ugotować na parze również posiekane i pozbawione twardych części liście jarmużu.
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić lekko na maśle klarowanym.
Kiedy mięso jest gotowe, dodać posiekaną dymkę oraz zmiażdżony czosnek. Dodać cieciorkę, a po kilku chwilach miękką już dynię wraz z jarmużem. Ewentualnie zamiast jarmużu dodać umyte liście szpinaku i całość wymieszać z ugotowaną kaszą. Posypać ulubioną świeżą zieleniną.

Ravioli z dynią, musztardą gruszkową i ciasteczkami amaretti Agnieszki Bochnak
Składniki
500 g mąki
5 jajek
500 g dyni (obranej)
5 ciasteczek amaretti
5 łyżeczek musztardy gruszkowej
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa z oliwek
parmezan/grana padano
Wykonanie
Przesiać mąkę, dodać jajka i zagnieść na elastyczne ciasto (jeśli składniki się nie łączą można dodać trochę wody). Dynię pokroić na małe kawałeczki i usmażyć na patelni, gdy będzie miękka, drobno posiekać. Ciasteczka amaretti rozkruszyć w palcach bardzo drobno. Do miseczki przełożyć dynię, dodać ciasteczka, musztardę z gruszki, sól, pieprz, łyżeczkę oliwy z oliwek, drobno starty parmezan. Ciasto rozwałkować bardzo cienko na podsypanym blacie mąką, ułożyć po łyżeczce nadzienia, nałożyć drugi kawałek ciasta i radełkiem rozciąć na niewielkie kwadraty.
Na posoloną gotującą się wodę wrzucić pierożki - delikatnie oczyszczając je pędzelkiem z nadmiaru mąki. Wyjąć, gdy tylko wypłyną na wierzch. W międzyczasie na patelni rozpuścić masło, dodać trochę oliwy z oliwek oraz kilka listków szałwii. Ugotowane ravioli przełożyć łyżką cedzakową na patelnię i chwilę je podsmażyć. Podawać od razu!