
Wątróbka z dynią Doroty Wójcickiej
Składniki
300 g wątróbki drobiowej
ok.3-4 łyżki mąki pszennej
150 g oczyszczonej dyni (bez skórki i środka)
1 cebula
natka pietruszki
sól
olej do smażenia
Wykonanie
Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące.
Na patelnię wlać olej, wyłożyć wątróbkę. Pomiędzy nią, wyłożyć cebulę, na wierzch posypać kostki dyni. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Usmażone danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.

Szybki serniczek z dynią Violetty Grzelki
Składniki na małą tortownicę 21 cm
1/2 kg białego sera półtłustego
2-3 łyżki śmietany 18%
1/4 kostki masła
1/2 kubka cukru
2 łyżki kaszy manny
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag dyni, tu dynia hokkaido
1-2 łyżki skórki pomarańczowej
1-2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
cukier puder do posypania
Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Dynię przekroić, wybrać nasiona i pokroić ok. 20 dag w drobną kosteczkę o boku ok. 1 cm. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki (!). Rozgrzać na patelni odrobinę oleju lub masła i podsmażyć dynię ok. 5 minut, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliła. Na koniec posypać 1 - 2 łyżeczkami cukru, dorzucić skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić.
Ser, masło, jaja, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kaszę mannę wrzucić do dużej, głębokiej miski i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać dynię i wymieszać.
Piec w 175 stopniach, w papilotce lub tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma mieć piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku po sprawdzeniu ma nie być resztek ciasta.
Sernik po upieczeniu na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadł. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Sernik z dynią jest kremowy, delikatny, bardzo smaczny i najlepszy po wystygnięciu w dniu pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Na większą tortownicę trzeba podwoić proporcje!

Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym Jagody Paździor-Saby
Składniki na pączki
3 szklanki mąki pszennej 450
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
150 g masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka purée z dyni masłowej
40 g drożdży
3 łyżki mleka
po pół łyżeczki mielonych: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru
szczypta soli
Składniki na solony karmel dyniowy
5-6 łyżek purée z dyni
2/3 szklanki drobnego cukru
3 łyżki masła
sól morska
Wykonanie
Pączki. Dynię masłową pokroić na ćwiartki, piec w 180 stopniach przez ok.40 minut. Wystudzić, wydrążyć miąższ i przetrzeć przez sito.
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, aż się rozpuszczą. Utrzeć z łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąki przesiać przez sito, dodać jajka, miękkie masło, cukier, sól, purée z dyni i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość rzadkie.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.
Stolnicę obsypać mąką, partiami rozwałkować ciasto i wyciąć krążki.
Krążki ciasta ułożyć na papierze do pieczenia, zrobić w nich dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.
Karmel dyniowy. W garnku o podwójnym dnie podgrzać cukier. Nie mieszać.
Gdy karmel będzie złoty, zdjąć garnek z ognia i dodać masło oraz purée z dyni. Wymieszać.
Postawić ponownie karmel na małym ogniu, gotować przez ok.3 minuty nieustannie mieszając, aż zgęstnieje.
Karmel wystudzić. Posmarować nim pączki i posypać solą.

Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami Anny Loski
Składniki
2 szklanki dyni startej na drobnej tarce
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
7 fig
2 gruszki
6 śliwek
2 garści orzechów laskowych
100 g mlecznej czekolady
Wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki oraz połowę owoców pokrojonych w kostkę i orzechy. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 min. Wystudzone ciasto polać po wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zanim czekolada zastygnie, na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone pozostałe owoce.