5 z 9
Wątróbka z dynią Doroty Wójcickiej...
fot. Dorota Wójcicka

Wątróbka z dynią Doroty Wójcickiej

Składniki

300 g wątróbki drobiowej 
ok.3-4 łyżki mąki pszennej 
150 g oczyszczonej dyni (bez skórki i środka) 
1 cebula 
natka pietruszki 
sól 
olej do smażenia 

Wykonanie

Oczyszczoną dynię pokroić w małą kostkę. Cebulę pokroić w piórka. 
Wątróbkę opłukać, lekko osuszyć, obtoczyć w mące. 
Na patelnię wlać olej, wyłożyć wątróbkę. Pomiędzy nią, wyłożyć cebulę, na wierzch posypać kostki dyni. Smażyć pod przykryciem ok. 3-4 minut. Po tym czasie wątróbkę przekręcić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem następne 3-4 minuty. Usmażone danie posolić po wierzchu i posypać posiekaną natką pietruszki.

6 z 9
Szybki serniczek z dynią Violetty Grzelki...
fot. Violetta Grzelka

Szybki serniczek z dynią Violetty Grzelki

Składniki na małą tortownicę 21 cm
1/2 kg białego sera półtłustego
2-3 łyżki śmietany 18%
1/4 kostki masła
1/2 kubka cukru
2 łyżki kaszy manny
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 jaja
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag dyni, tu dynia hokkaido
1-2 łyżki skórki pomarańczowej
1-2 łyżeczki masła lub oleju kokosowego
cukier puder do posypania

Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 175 stopni.
Dynię przekroić, wybrać nasiona i pokroić ok. 20 dag w drobną kosteczkę o boku ok. 1 cm. Dyni hokkaido nie trzeba obierać ze skórki (!). Rozgrzać  na patelni odrobinę oleju lub masła i podsmażyć dynię ok. 5 minut, aż zrobi się miękka. W razie potrzeby podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliła. Na koniec posypać 1 - 2 łyżeczkami cukru, dorzucić skórkę pomarańczową, wymieszać i odstawić.

Ser, masło, jaja, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i kaszę mannę wrzucić do dużej, głębokiej miski i zmiksować na jednolitą masę.  Ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec dodać dynię i wymieszać.

Piec w 175 stopniach, w papilotce lub tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą, 45-60 minut. Ciasto na powierzchni ma mieć piękny złoty kolor, a na drewnianym patyczku po sprawdzeniu ma nie być resztek ciasta.

Sernik po upieczeniu na chwilę zostawić w otworzonym, wyłączonym piekarniku, aby mniej opadł. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Sernik z dynią jest kremowy, delikatny, bardzo smaczny i najlepszy po wystygnięciu w dniu pieczenia. Z podanego przepisu wychodzi ok. 8 porcji. Na większą tortownicę trzeba podwoić proporcje!

7 z 9
Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym Jagody...
fot. Jagoda Paździor-Saba

Pączki dyniowe z solonym karmelem dyniowym Jagody Paździor-Saby 

Składniki na pączki
3 szklanki mąki pszennej 450 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 jajka 
150 g masła 
1/2 szklanki cukru 
1 szklanka purée z dyni masłowej 
40 g drożdży 
3 łyżki mleka 
po pół łyżeczki mielonych: cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, imbiru  
szczypta soli 
 
Składniki na solony karmel dyniowy 
5-6 łyżek purée z dyni 
2/3 szklanki drobnego cukru 
3 łyżki masła 
sól morska 
 
Wykonanie
Pączki. Dynię masłową pokroić na ćwiartki, piec w 180 stopniach przez ok.40 minut. Wystudzić, wydrążyć miąższ i przetrzeć przez sito.  
Drożdże wymieszać z łyżką cukru, aż się rozpuszczą. Utrzeć z łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.  
Mąki przesiać przez sito, dodać jajka, miękkie masło, cukier, sól, purée z dyni i przyprawy. Wyrobić gładkie ciasto. Powinno być dość rzadkie. 
Ciasto zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut.  
Stolnicę obsypać mąką, partiami rozwałkować ciasto i wyciąć krążki.  
Krążki ciasta ułożyć na papierze do pieczenia, zrobić w nich dziurki i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut.  
Karmel dyniowy. W garnku o podwójnym dnie podgrzać cukier. Nie mieszać. 
Gdy karmel będzie złoty, zdjąć garnek z ognia i dodać masło oraz purée z dyni. Wymieszać.  
Postawić ponownie karmel na małym ogniu, gotować przez ok.3 minuty nieustannie mieszając, aż zgęstnieje.  
Karmel wystudzić. Posmarować nim pączki i posypać solą.

8 z 9
Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami Anny Loski...
fot. Anna Loska

Ciasto dyniowe z jesiennymi owocami Anny Loski

Składniki
2 szklanki dyni startej na drobnej tarce  
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
2 szklanki cukru 
1 i 1/4 szklanki oleju 
4 jajka 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżeczki sody 
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
7 fig 
2 gruszki 
6 śliwek 
2 garści orzechów laskowych 
100 g mlecznej czekolady  

Wykonanie
Jajka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki oraz połowę owoców pokrojonych w kostkę i orzechy. Wymieszać i przelać do tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 50-60 min. Wystudzone ciasto polać po wierzchu czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Zanim czekolada zastygnie, na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone pozostałe owoce.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Oto „Śmiguśniok Roku 2025”. Najlepiej psocił w Lany Poniedziałek

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Zobacz również

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Na Kasprowym Wierchu resztki śniegu. W górach nadal jednak zagrożenie lawinowe

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada