Sernik nowojorski (New York Cheesecake) przygotowywany jest z delikatnego serka typu philadelphia. Zobacz przepis naszej Czytelniczki Agnieszki Bochnak, autorki bloga Soulstorm everywhere.

Składniki na tortownicę 22 cm
- 1 kg serka Phiadelphia
- 60 g mąki
- 180 g cukru
- 200 g śmietany 36%
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z jednej cytryny
- 250 g ciasteczek digestive
- 100 g masła
- 200 g śmietany 18%
- 40 g cukru pudru
Wykonanie
Masło roztapiamy i studzimy. Ciasteczka kruszymy w blenderze, dodajemy masło i dokładnie mieszamy. Wykładamy tortownicę ciasteczkami; dno i boki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sera.
Cytrynę parzymy i ścieramy skórkę na drobnych oczkach.
Ser umieszczamy w dużej misie, dodajemy przesianą mąkę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy po jednym jajku, ciągle mieszając. Następnie dodajemy śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, na gładką masę.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni i pieczemy sernik przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1,5h.
Po tym czasie mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i wylewamy na sernik, pieczemy jeszcze przez 10 minut. Następnie wyłączamy piekarnik, i uchylamy drzwiczki i studzimy.
