Na zimne dni polecam zupy. Są zdrowe, rozgrzewające i sycące - mówi Janina Czaja z Krakowa. Zobacz przepis na pyszny barszcz rosyjski.
Składniki
- 400 g chudej wołowiny
- pęczek włoszczyzny
- mała cebulka
- 2-4 suszone podgrzybki
- 600 g buraków
- 500 g ziemniaków
- 500 g białej kapusty
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki octu z białego wina
- 150 g śmietany 12 proc.
- sól, pieprz
Wykonanie
Wołowinę zalać wodą, zagotować. Wylać wodę, mięso zalać czystą wodą (3,5 l), dodać grzyby, cebulkę i przyprawy.
Gotować ponad dwie godziny. Wyjąć mięso, wystudzić i pokroić. Pokrojone wrzucić do wywaru.
Dodaj pokrojone buraczki i przecier pomidorowy .
Po około 30 minutach dodać pokrojone ziemniaki i kapustę, dalej gotować ok. 30 minut. Na koniec doprawić octem z białego wina, pieprzem i solą.
Podgrzać i zaprawić śmietaną.

Wideo