Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki...
fot. Paweł Epler

Przepis na zupę. TOP 10 rozgrzewających zup naszych Czytelników [PRZEPISY]

Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki Delkowskiej

Składniki
4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry

Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy w Bolkowie, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Bolkowie, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Terespolu, (21.04-27.04.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Terespolu, (21.04-27.04.2024)

Polecamy

Iga Świątek przepełniona dumą. ''To był najlepszy mój mecz w tym roku''

Iga Świątek przepełniona dumą. ''To był najlepszy mój mecz w tym roku''

Turniej WTA w Madrycie. Iga Świątek poznała rywalkę w 4. rundzie

Turniej WTA w Madrycie. Iga Świątek poznała rywalkę w 4. rundzie

Są pieniądze na remont Biblioteki Czartoryskich. Dyrektor MNK: "Wreszcie"

Są pieniądze na remont Biblioteki Czartoryskich. Dyrektor MNK: "Wreszcie"