Przepis na zupę. TOP 10 rozgrzewających zup naszych Czytelników [PRZEPISY]
Rozgrzewająca zupa z soczewicy i ziemniaków Agnieszki Delkowskiej
Składniki
4 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
500 g czerwonej soczewicy
2,5 l wody lub bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 duża drobno pokrojona cebula
4 duże łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka przyprawy ras el hanout lub curry
Wykonanie
Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawę żeby wydobyła swój aromat, wrzucić ziemniaki i obtoczyć je w cebuli, czosnku i przyprawach. Chwilę smażyć. Dosypać soczewicę i wymieszać. Zalać wodą lub bulionem. Soczewica zmięknie szybciej niż ziemniaki i w niewielkim stopniu się rozpadnie i zagęści nam zupę. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać przecier, wymieszać i chwilę pogotować. Jeśli ktoś jest mięsożerny, do zupy można dodać pulpeciki z mięsa mielonego lub gotowanego kurczaka.