
Wielkanocne jajka faszerowane pieczarkami Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki:
10 jajek ugotowanych na twardo
10 świeżych pieczarek
1 średnia cebula
3 łyżki masła
sól, pieprz, vegeta do smaku
Wykonanie:
Pieczarki obrać i pokroić w plastry, przelać wrzątkiem i odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na maśle, dodać pieczarki i około 5 minut dusić pod przykryciem. Wystudzone grzybki rozdrobnić blenderem, dodać żółtka, przyprawić do smaku. Tak przygotowaną pastą napełnić białka. Udekorować według własnej fantazji i uznania.

Jajka faszerowane na zielono
Autor: Andżelika Knop
Składniki:
średni brokuł
150 g sera feta
30 g pestek dyni
100 g rukoli
3 łyżki musztardy rosyjskiej
sok z połowy cytryny
jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować ok. 3-4 minut, tak aby był al dente. Odstawić do przestygnięcia. Fetę pokroić na małe kawałki, a pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Rukolę umyć i osuszyć. W misce malaksera umieścić brokuły, fetę, rukolę, pestki dyni, musztardę i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Zmiksować, aż do uzyskania jednolitej masy. Jajka faszerować pastą.