
Dżem wieloowocowy
Składniki:
1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 kg śliwek
1 cytryna
30-40 dag cukru
Wykonanie:
Jabłka i gruszki obrać i pokroić w cienkie plastry, ze śliwek usunąć pestki. Owoce przełożyć do garnka i prażyć pod przykryciem przez ok. 10 min. Następnie dodać cukier, wymieszać i smażyć bez przykrycia. Po ok. 20 min dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę smażyć, po czym przełożyć do słoików i zakręcić. Słoiki pasteryzować przez ok. 15 min.

Nalewka z mięty
Składniki:
500 ml spirytusu
10 dużych łodyg mięty z ogródka (mięty z marketu - dwie doniczki)
300 g cukru
600 ml wody
Przygotowanie:
Całe łodygi mięty myjemy, osuszamy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem.
Po 24 godzinach wyciągamy łodygi (mają być sztywne, jakby „suche”).
W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i po ostygnięciu wlewamy do spirytusu. Mieszamy i przelewamy do butelki. Szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciemnym miejscu na 2 -3 dni. Nalewka nie wymaga dojrzewania, można ją degustować od razu, choć najlepiej odstawić ją na pół roku by dojrzała.

Dżem z dyni
Składniki:
1 kg dyni
2 duże pomarańcze
1 cytryna
1 saszetka żelfix (1:3)
350 g cukru
Przygotowanie:
Dynię umyć, obrać ze skórki, wyjąć miękki miąższ wraz z pestkami. Pozostały twardy miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka.
Dodać 4-5 łyżek wody i co chwilę mieszając gotować do miękkości przez ok. 20 minut.
Miękką dynię zmiksować blenderem na mus. Dodać sok z pomarańczy i cytryny oraz żelfix z saszetki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać cukier, wymieszać i gotować przez 3 minuty.
Gorącym dżemem napełnić wyparzone gorące słoiki i od razu zakręcić. Pasteryzować.