
Żurawinówka
Składniki:
3 szklanki żurawin zmielonych
4 szklanki cukru (później jeszcze 2 szklanki)
1 litr wódki
0,5 litra spirytusu
Przygotowanie:
Zmieloną żurawinę wymieszać z cukrem, przenieść do dużego słoika i zalać 1 l. wódki. Słoik zakręcić i pozostawić na dwa tygodnie. Po tym czasie wycisnąć przez gazę i dodać 2 szklanki cukru i ewentualnie 1 cukier waniliowy. Wszystko razem podgrzewać do rozpuszczenia cukru nie doprowadzając do gotowania. Po ostygnięciu dodać 0,5 litra spirytusu i zlać do butelek.

Nalewka z aronii
Składniki:
1 kg aronii
300 liści wiśni
3 litry wody
1 litr spirytusu
kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Aronie liście gotować w wodzie przed 20 minut bez przykrycia, od zagotowania trochę pomieszać. Zostawić na noc w garnku. Odcedzić sok przez gazę, dodać 1,5 kg cukru, dodać trochę kwasku cytrynowego gotować 5 minut. Ostudzić i dodać spirytus, wymieszać i zlać do butelek.

Konfitura z aronii
Składniki:
1 kg aronii
1 kg cukru kryształu
I szklanka wody
sok z cytryny
skórka z cytryny
1 kieliszek wódki (brandy)
Przygotowanie:
Owoce aronii oczyścić. Z wody i cukru przygotować syrop, dodać owoce i smażyć na małym ogniu przez ok. 20 min. Odstawić na kilkanaście godzin. Następnie ponownie smażyć przez ok. 15 min, dodać pokrojoną skórkę z cytryny i dalej smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec dodać sok z cytryny i kieliszek brandy, wymieszać. Gorące przełożyć do stoików i jeszcze pasteryzować przez ok. 15 min.

Nalewka z jeżyn
Składniki:
0,5 kg dojrzałych jeżyn
0,5 l czystej wódki
szklanka spirytusu 70%
750 g cukru
Sposób przygotowania:
Jeżyny umyć i wysuszyć, a następnie umieścić w słoiku i zasypać cukrem. Zamknięty szczelnie słój odstawić na około 10 dni. Po tym czasie dolać spirytus i zamknięty szczelnie słój odstawić na kolejne 10 dni. Co jakiś czas potrząsnąć naczyniem. Potem nalew zlać do innego słoja, a jeżyny rozgnieść i zalać wódką. Odstawić na tydzień Po tym czasie należy zlać wódkę i pomieszać z wcześniej zlanym spirytusem, przefiltrować przez bibule i rozlać do butelek. Zakorkować i odstawić w ciemne miejsce na 6 miesięcy.