![Przepisy na jesienne przetwory naszych Czytelników. Zrób dżem, nalewkę i nie tylko [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/77/1d/5d84bfbf05621_o_large.jpg)

Ciasto dyniowe
Składniki:
250 g (250 ml) PUREE Z DYNI
225 g maki pszennej (1 i 1/2 szklanki o poj. 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
200 g masła
1 szklanka cukru
skórka starta z 2 mandarynek
3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
Polewa - 50 g białej czekolady
Przygotowanie:
1. Tortownicę o średnicy 23-24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać, odłożyć.
2. Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier i wymieszać. Odstawić z ognia
3. Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z mandarynki i wlać roztopione masło cukrem, wymieszać, ostudzić. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać
4. Białka ubić na sztywna piane Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.
5. Delikatnie połączyć składniki suche i mokre oraz pianę z białek - mieszając wolno łyżką, tylko do połączenia się składników
6. Masę włożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40-45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąc z piekarnika i ostudzić
Polewa: do odłożonej masy dodać roztopiona czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy, wymieszać Polać po cieście, gdy będzie już ostudzone.

Dżem z rabarbaru
Składniki:
1 kg rabarbaru
50 dag cukru
Przygotowanie:
Rabarbar umyć, pokroić w drobna kostkę, wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Odstawić na
Godzinę. Następnie podgrzewamy rabarbar, najpierw na dużym ogniu - do zagotowania,
później zmniejszamy. Kiedy woda odparuje a dżem zgęstnieje, przekładamy do stoików
mocno zakręcamy.

Zupa krem z dyni
Składniki:
1 kg dyni
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 szklanki bulionu drobiowego
sól
pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Dynie obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebule i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny by miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany.