Przetwory na zimę. 7 propozycji naszych Czytelników na domowe przetwory [PRZEPISY]
Pomidory suszone Katarzyny Dębińskiej-Łatak
Składniki
1,5 kg pomidorów (wybieramy te mniejsze i średniej wielkości)
250 ml oliwy z oliwek extra vergine
3 ząbki czosnku
3 papryczki chili
2-3 łyżki płynnego miodu
świeże zioła (u mnie tymianek i rozmaryn)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć pestki. Ułożyć na blaszce miąższem do góry. Każdą cząstkę polać odrobiną miodu, dodać sól i pieprz. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st. i zapiekać przez 2-3 godziny aż wyparuje z nich cały sok. Drzwi piekarnika pozostawić lekko uchylone, aby parujący płyn miał swoje ujście.
W tym czasie umyć i sparzyć słoiki. W małym rondelku zagrzać oliwę, powinna być bardzo gorąca i lekko bulgotać. Do każdego słoika włożyć porcję pomidorów, ząbek czosnku, papryczkę i zioła, całość zalać gorącą oliwą.
Pomidory można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu 3 miesiące.