Przetwory z ogórków na zimę. TOP 10 przetworów z ogórków gruntowych naszych Czytelników [PRZEPISY]
Sałatka z ogórków i białej kapusty Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce
Składniki
1 kg ogórków ze skórą
2 główki kapusty
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
5-6 ząbków czosnku
6 -7 marchewek
Składniki na zalewę
2 szklanki cukru
szklanka oleju
2 szklanki octu
2 łyżeczki pieprzu
4 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Wykonanie
Ogórki ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godzin.
Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać. Zostawić jeszcze na pół godziny aby się przegryzło. Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut.