
Ogóreczki do wódeczki, czyli na ostro Grażyny Łacnej-Walczak
Składniki
2,5 kg ogórków gruntowych pokrojonych w słupki
3 cebule pokrojone w plastry
2 łyżki soli
2 łyżeczki przyprawy curry
4 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki papryki słodkiej
4 łyżeczki gorczycy
koper
Składniki na marynatę
1 szklanka wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
Wykonanie
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Składniki na marynatę zagotować, ostudzić i wlać do ogórków. Wszystko dobrze wymieszać i nakładać do słoików ciasno razem z zalewą. Słoiki pasteryzować 5 minut.

Prosta sałatka z ogórków Katarzyny Skuty
Składniki
4 kg ogórków
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchwi
2 szklanki oleju
2 szklanki octu
2 szklanki cukru
4 łyżki soli
Wykonanie
Ogórki umyć i pokroić w plastry, cebulę i marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Składniki połączyć. Olej, ocet, cukier i sól zagotować. Przygotowane warzywa zalać zalewą i odstawić na 2 godziny, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie sałatkę zagotować. Gorącą przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odwrócić i zostawić do wystygnięcia.

Zupa ogórkowa do słoików na zimę Joanny Tokarz
Składniki
2 kg ogórków
koper (łodygi i baldachy)
chrzan
czosnek
Składniki na zalewę
1 l wody
4 dag soli
Wykonanie
Ogórki dokładnie umyć, odciąć końcówki (niekoniecznie) i zatrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dać po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Włożyć ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalać zagotowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcić.
Zostawić kilka dni w temperaturze pokojowej, po czym dać do piwnicy (lub w inne chłodne miejsce).

Sałatka z ogórków i białej kapusty Koła Gospodyń Wiejskich w Konaszówce
Składniki
1 kg ogórków ze skórą
2 główki kapusty
1 kg cebuli
1 kg papryki czerwonej
5-6 ząbków czosnku
6 -7 marchewek
Składniki na zalewę
2 szklanki cukru
szklanka oleju
2 szklanki octu
2 łyżeczki pieprzu
4 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Wykonanie
Ogórki ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godzin.
Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać. Zostawić jeszcze na pół godziny aby się przegryzło. Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut.