
Ogórki z przyprawą do grilla Joanny Tokarz
Składniki (etap pierwszy)
4 kg ogórków
1 szklanka soli
1/2 kg cebuli
7 gałązek selera
9 szklanek zimnej wody
Składniki (etap drugi)
8 szklanek gorącej wody
2 i 1/2 szklanki octu
3 i 1/2 szklanki cukru
1 przyprawa „Grill klasyczny”
1 przyprawa „Grill pikantny”
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Wykonanie
Etap pierwszy: wodę wymieszać z solą. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą, moczyć 3 godziny i odcedzić.
Etap drugi: wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą i selerem. Wymieszać. Na dno wyparzonych i osuszonych słoików włożyć po 2 ziarenka ziela i liść laurowy. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 minut.

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Składniki
2 kg ogórków gruntowych
5 dużych ząbków czosnku
koperek zielony
gorczyca
liście laurowe i ziele angielskie
Składniki na zalewę
3 szklanki wody
1szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżeczka gorczycy
2 liście laurowe
szczypta pieprzu
2 duże cebule
2 płaskie łyżki soli
10-15 g mielonej kurkumy
Wykonanie
Ogórki umyć. Ułożyć w słojach na baldachimach kopru, dodać ząbek czosnku, krążki cebuli, gorczycę.
Zrobić zalewę: ugotować razem wszystkie jej składniki około 5 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).Słoje zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut.

Ogórki na słodko Andrzeja Łukańko
3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)
Składniki na zalewę
1 litr octu winnego
1 kg cukru
3 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
0,5 litra wody
Wykonanie
Ogórki pokroić ze skórką w plastry około 3 mm. Zasolić je połową soli, zostawić na 12 godzin często mieszając.
Zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować kilka minut, ewentualnie dosolić do smaku. Gorące wkładać do słoików.
Zakręcić. Pasteryzować w temperaturze 85-90 stopni 10 minut.