9 z 12
Ogórki z przyprawą do grilla Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Ogórki z przyprawą do grilla Joanny Tokarz

Składniki (etap pierwszy) 
4 kg ogórków 
1 szklanka soli 
1/2 kg cebuli 
7 gałązek selera 
9 szklanek zimnej wody

Składniki (etap drugi)  
8 szklanek gorącej wody 
2 i 1/2 szklanki octu 
3 i 1/2 szklanki cukru 
1 przyprawa „Grill klasyczny” 
1 przyprawa „Grill pikantny”  
kilka ziarenek ziela angielskiego 
kilka liści laurowych 
 
Wykonanie
 
Etap pierwszy: wodę wymieszać z solą. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą, moczyć 3 godziny i odcedzić. 
Etap drugi: wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą i selerem. Wymieszać. Na dno wyparzonych i osuszonych słoików włożyć po 2 ziarenka ziela i liść laurowy. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 minut.

10 z 12
Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej Koła Gospodyń Wiejskich z...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Ogórki w zalewie słodko-kwaśnej Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki 

Składniki 

2 kg ogórków gruntowych  
5 dużych ząbków czosnku 
koperek zielony 
gorczyca 
liście laurowe  i ziele angielskie
  
Składniki na zalewę 

3 szklanki wody 
1szklanka octu 10% 
1 szklanka cukru 
1 łyżeczka ziela angielskiego 
1 łyżeczka gorczycy 
2 liście laurowe 
szczypta pieprzu 
2 duże cebule 
2 płaskie łyżki soli 
10-15 g mielonej kurkumy
 
Wykonanie
Ogórki umyć. Ułożyć w słojach na baldachimach kopru, dodać ząbek czosnku, krążki cebuli, gorczycę.
Zrobić zalewę: ugotować razem wszystkie jej składniki około 5 minut na małym ogniu. Natychmiast po zestawieniu z ognia zalać nią ogórki (należy zwrócić uwagę na fakt, iż kurkuma łatwo barwi, pozostawiając plamy, więc należy zachować ostrożność).Słoje zakręcić i pasteryzować ok. 5 minut.

11 z 12
Ogórki na słodko Andrzeja Łukańko...
fot. Andrzej Łukańko

Ogórki na słodko Andrzeja Łukańko
 
3 kg ogórków średniej wielkości (niewyrośnięte, zielone)

Składniki na zalewę
1 litr octu winnego
1 kg cukru
3 łyżki gorczycy
2 łyżki soli
0,5 litra wody

Wykonanie
 
Ogórki pokroić ze skórką w plastry około 3 mm. Zasolić je połową soli, zostawić na 12 godzin często mieszając.
Zagotować zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucić odciśnięte ogórki. Gotować kilka minut, ewentualnie dosolić do smaku. Gorące wkładać do słoików.
Zakręcić. Pasteryzować w temperaturze 85-90 stopni 10 minut.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

AI nie jest zarezerwowane tylko dla wielkich korporacji. Każdy może z niej korzystać

Polecamy

Tłumy na finałowym wiecu wyborczym Sławomira Mentzena w Krakowie

Tłumy na finałowym wiecu wyborczym Sławomira Mentzena w Krakowie

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

„Przerwane zostały wały Wisły!”. Tak 15 lat temu Kraków walczył z wielką wodą

Kaz Bałagane i Jan-Rapowanie rozgrzali scenę! Muzyczna eksplozja na juwenaliach

Kaz Bałagane i Jan-Rapowanie rozgrzali scenę! Muzyczna eksplozja na juwenaliach