Blog Kuchnia w czekoladzie to moje drugie życie, gdzie staram się na bieżąco wrzucać co ciekawsze propozycje. Nie brakuje tam jednak prostych i smacznych dań, które może przyrządzić nawet kuchenny laik. Dziś zapraszam Was na karnawałową ucztę – mówi autorka bloga, Joanna Tokarz.
Składniki na ok 30 pączków
- 1/2 kg mąki tortowej
- 5 dkg roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 4 żółtka
- 1 szklanka mleka
- 50 ml rumu
- 5 dkg cukru kryształu
- 5 dkg drożdży świeżych
- szczypta soli
- 1 szklanka kremu pomarańczowego
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- olej do smażenia (ok.1 litr)
Składniki na krem pomarańczowy
- 2 duże pomarańcze
- 1/2 cytryny
- 110 g cukru kryształu
- 125 g masła
- 2 żółtka
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło stopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wlać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać około 15 minut i odstawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku i formować kule u mnie miały średnicę ok 4 cm. Ułożyć na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Olej rozgrzać. Pączki smażyć na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziać od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewać do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarować na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.
Krem pomarańczowy
Pomarańcze umyć, z jednej zetrzeć skórkę, a następnie wygnieść sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelać do rondelka i gotować wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodać cukier oraz masło i ponownie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodać roztrzepane żółtka i wymieszać do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok. 20 minut). Wystudzić.
Zobacz też:TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże
Zobacz też:Jak zrobić pączki idealne? Krok po kroku pokazuje mistrz cukiernictwa
Zobacz też:Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Źródło: Dzień Dobry TVN