Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Puszyste pączki z nutką pomarańczy na tłusty czwartek [PRZEPIS]

Joanna Tokarz
Puszyste pączki z nutką pomarańczy

Blog Kuchnia w czekoladzie to moje drugie życie, gdzie staram się na bieżąco wrzucać co ciekawsze propozycje. Nie brakuje tam jednak prostych i smacznych dań, które może przyrządzić nawet kuchenny laik. Dziś zapraszam Was na karnawałową ucztę – mówi autorka bloga, Joanna Tokarz.

Składniki na ok 30 pączków

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 5 dkg roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 50 ml rumu
  • 5 dkg cukru kryształu
  • 5 dkg drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • 1 szklanka kremu pomarańczowego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • olej do smażenia (ok.1 litr)

Składniki na krem pomarańczowy

  • 2 duże pomarańcze
  • 1/2 cytryny
  • 110 g cukru kryształu
  • 125 g masła
  • 2 żółtka

Wykonanie
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Masło stopić i wystudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wlać rozczyn drożdżowy, resztę mleka, rum oraz masę żółtkową. Wymieszać. Na koniec dodać roztopione masło. Wyrabiać około 15 minut i odstawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto odrywać po kawałku i formować kule u mnie miały średnicę ok 4 cm. Ułożyć na tacce z niewielkimi odstępami i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Olej rozgrzać. Pączki smażyć na małym ogniu na rumiany kolor. Jeszcze ciepłe nadziać od góry kremem pomarańczowym szprycą z cienką, długą końcówką. Nadziewać do momentu wypłynięcia kremu na wierzch, który następnie rozsmarować na pączku i posypujemy skórką z pomarańczy.

Krem pomarańczowy
Pomarańcze umyć, z jednej zetrzeć skórkę, a następnie wygnieść sok z obu pomarańczy i cytryny. Przelać do rondelka i gotować wraz z otartą skórką na wolnym ogniu ok 10-15 minut. Dodać cukier oraz masło i ponownie wymieszać aż do rozpuszczenia składników. Na koniec dodać roztrzepane żółtka i wymieszać do momentu aż krem zacznie nam gęstnieć (ok. 20 minut). Wystudzić.


Zobacz też:
TOP 10 przepisów naszych Czytelników na chrust, oponki i karnawałowe róże

Zobacz też:
Jak zrobić pączki idealne? Krok po kroku pokazuje mistrz cukiernictwa

Zobacz też:
Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska