
Tort pomarańczowo-orzechowy Olgi Tochowicz
Składniki na ciasto
200 g miękkiego masła
180 g cukru
skórka i sok wyciśnięty z pomarańczy
5 jajek, białka i żółtka osobno
130 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych lub startych migdałów
Składniki na masę
150 g orzechów
3/4 szklanki gorącego mleka
200 g masła
150 g cukru
3 żółtka
Wykonanie
Masło ubić na jasną, puszystą masę z cukrem i pomarańczową skórką, pod koniec dodając po jednym żółtku. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dosypać migdały i wlać sok z pomarańczy.
Białka ubić na sztywno i w dwóch lub trzech partiach wymieszać delikatnie z ciastem. Wlać do tortownicy o średnicy 26 cm (spód wyłożony papierem, a boki posmarowane masłem).
Piec 30-35 minut w 180 st. (do suchego patyczka). Gdy tort ostygnie, przekroić na dwa lub trzy blaty i przełożyć masą. Udekorować kandyzowanymi jabłuszkami rajskimi.
Masa. 150 g orzechów zemleć, zalać 3/4 szklanki gorącego mleka. Odstawić, żeby napęczniały. 200 g masła i 150 g cukru ubić na biały krem, dodać ucierając po jednym 3 żółtka, a potem, po trochu, orzechy z mlekiem.

Fantazyjny przekładaniec Koła Gospodyń Wiejskich w Grojcu
Składniki na ciasto
7 jajek
szklanka cukru
szklanka mąki (+2 łyżki)
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki suchego maku
2 łyżki kisielu wiśniowego
2 łyżki kakao
Składniki na krem
opakowanie śnieżki
500 ml śmietany 30 proc.
2 galaretki agrestowe
Składniki na polewę
60 g masła
4 łyżki wody
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
Wykonanie
Ciasto. Białka ubić z solą na sztywną pianę, partiami dodając cukier. Do piany, wciąż ubijając, dodawać na przemian żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej.
Ciasto podzielić na cztery części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, do czwartej - dwie łyżki mąki. Każdą część wymieszać osobno.
Na wyłożoną pergaminem blachę 24x36 łyżkami nakładać kolejne ciasta zaczynając od makowego, a kończąc na kisielowym. Piec 35-40 minut w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na dwa placki.
Krem. Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić. Śmietanę ubić ze śnieżką, dodać płynną galaretkę i wymieszać. Masą posmarować dolny placek, przykryć górnym.
Polewa czekoladowa. Masło i wodę podgrzać w niedużym garnku. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać cukier oraz kakao i wymieszać.
Polać polewą placek. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Ciasto śnieżny puch Koła Gospodyń z Białki
Składniki
20 dag herbatników kakaowych
ok 1 kg sera mielonego z wiaderka
2 śnieżki w proszku
szklanka mleka
5 łyżek cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
pół litra wrzątku
Posypka kokosowa
100 dkg wiórków kokosowych
2 łyżki masła
łyżka cukru
Wykonanie
Średniej wielkości blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć herbatniki.
Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno i dodawać stopniowo cukier i ser mielony. Zmiksować do połączenia składników i powoli dolewać tężejącą galaretkę. Wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki, aby stężało.
Przygotować posypkę: masło stopić, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażyć, mieszając do zrumienienia. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć do lodówki, najlepiej na noc.