5 z 12
Bardzo proste ciasto 3-bit bez pieczenia Natalii Nastałek...
fot. Natalia Nastałek

Bardzo proste ciasto 3-bit bez pieczenia Natalii Nastałek

Składniki

4 paczki herbatników maślanych
4-5 łyżek masy toffi
200 ml śmietany 30 lub 36 proc.
3 łyżki cukru pudru (można dać mniej)
1 śmietan-fix
2 budynie waniliowe
3/4 litra mleka
pół kostki miękkiego masła
mleko do namoczenia herbatników

Wykonanie

Przygotować budyń z dwóch opakowań na 3/4 l mleka (według instrukcji na opakowaniu). Do gotowego i wystudzonego budyniu dodać mięciutkie masło i zmiksować na gładką masę. Odstawić na bok.
Na blaszce ułożyć pierwszą warstwę herbatników, namoczyć je lekko w mleku. Na namoczonych i ułożonych herbatnikach rozsmarować masę toffi. Następnie ułożyć kolejną warstwę herbatników i posmarować po wierzchu mlekiem, aby zmiękły. Przełożyć masę budyniową, również rozsmarowując po całości. Na to dać kolejną warstwę herbatników. Następnie ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Taką masę śmietanową przełożyć na herbatniki i rozsmarować równiutko. Wierzch posypać warstwą startej ulubionej czekolady. Może to być mleczna, gorzka lub pół na pół (jak kto lubi).

6 z 12
Karpatka  Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Karpatka Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej

Składniki na ciasto
1/2 kostki margaryny
szklanka wody
szklanka mąki
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

1/2 litra mleka (3,2 proc.)
3 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 kostki margaryny Kasi
kostka masła
szklanka cukru pudru
cukier waniliowy

Wykonanie

Ciasto. Wodę i margarynę zagotować, wsypać do wrzątku mąkę i jeszcze przez chwilę mieszając pozostawić na ogniu. Kiedy ciasto jest gładkie i jednolite, odstawić do ostygnięcia. Do ciepłego jeszcze ciasta wbić po jednym jajku i zmiksować tak, aby połączyły się z gotowanym ciastem. Na koniec wsypać proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie utrzeć.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części. Wyłożyć na wysmarowane tłuszczem dwie blaszki o wymiarach25 x 35 cm i piec w temperaturze 18 stopni około 40 minut. Ciasto jest upieczone, gdy przesuwa się na blaszce i nie jest przyklejone do dna.
Krem. Żółtka, cukier waniliowy, mąkę i 1/2 szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować i połączyć z przygotowanymi wcześniej składnikami. Gęsty budyń, który powstał, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło, margarynę i cukier puder utrzeć na puszystą masę, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Kiedy masa jest już gotowa, można dodać 50 g alkoholu, co powoduje utrzymanie puszystości.
Masę wyłożyć na jedno ciasto i starać się rozsmarować na wszystkich górkach (aby dobrze przylegało górne ciasto i nie odklejało się podczas krojenia), przykryć drugim plackiem i dobrze docisnąć, jednocześnie uważając, aby nie pokruszyć wystających pagórków, gdyż będzie nie ładnie wyglądać. Całość posypać cukrem pudrem i Karpaty gotowe.

7 z 12
Sernik light na zimno Aleksandry Faiks...
fot. Aleksandra Faiks

Sernik light na zimno Aleksandry Faiks

Składniki
25 dag chudego twarogu
70 dag jogurtu gęstego
aromat pomarańczowy
4 łyżki miodu
20 g żelatyny
2 pomarańcze
galaretka pomarańczowa

Wykonanie
W misce zmiksować twaróg z aromatem i miodem. Dodać jogurty i rozpuszczoną w 60 ml wody żelatynę. Po zmiksowaniu całość przelać do blaszki i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić i odstawić, by zaczęła tężeć. Gdy ciasto zastygnie, ułożyć na nim pomarańcze i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.

8 z 12
Sernik na kakaowym spodzie Moniki Marmuźniak...
fot. Monika Marmuźniak

Sernik na kakaowym spodzie Moniki Marmuźniak

Składniki
1 kg twarogu (wiaderkowy bez żadnych dodatków smakowych)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki kaszy manny
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
250 g cukru
200 g masła
3 łyżki gorzkiego kakao 
skórka z pomarańczy, rodzynki

Wykonanie

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem do puszystej, białej masy jak na kogel mogel. Następnie małymi porcjami dodawać kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i twaróg - cały czas miksując. Dodać dwie łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy oraz rodzynki. Oddzielone białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Białka połączyć z masą sernikową drewnianą łyżką dokładnymi, ale delikatnymi ruchami, tak by nie zniszczyć struktury białek. Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Masę z kakao wylać na blachę, a na nią masę bez kakao. Piec około godziny w 175 stopniach.

Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Na Wiktorówkach odsłonięto tablicę z okazji 150-lecia przewodnictwa tatrzańskiego

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Wędki, przynęty, pontony. Takich targów dla wędkarzy jeszcze w Krakowie nie było

Zobacz również

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem

Groźne wypadki pod Krakowem! Zderzenie czterech samochodów i motocyklisty z autem