
Kliknijcie w galerię i zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pyszne ciasta.

Ciasto „pychotka” Agnieszki Sznajder
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny (25 dag)
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na bezę
4 białka
1/2 szklanki cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na masę budyniową
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru kryształu
cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
Dodatkowo
słoik dżemu lub konfitury (u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia)
garść orzechów włoskich
Wykonanie
Składniki na ciasto połączyć ze sobą, zagnieść i wyłożyć nim spody dwóch foremek (wyłożonych papierem do pieczenia, aby łatwo było po upieczeniu wyciągnąć ciasto w całości i nie zniszczyć bezy). Surowe ciasto w formach wysmarować cienką warstwą dżemu.
Białka ubić na sztywno, do ubitej piany dodać cukier i zmiksować razem, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę z białek podzielić na połowę i wyłożyć ją równo na ciasta z dżemem. Orzechy pokroić i posypać jedno z ciast, to, które będzie wierzchem naszej pychotki.
Piekarnik rozgrzać do 150 stopni i piec ciasta 50 minut. Po upieczeniu bardzo delikatnie zsunąć ciasta, aby nie pokruszyć bezy.
W międzyczasie ugotować szklankę mleka z cukrem, w drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać do wrzącego mleka i zrobić budyń. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać do budyniu i zmiksować na gładką masę. Przygotowaną masą przełożyć ciasta. Gotową pychotkę dobrze jest odstawić na 1-2 godziny przed krojeniem.

Leśny mech z galaretką Sylwii Ładygi
Składniki na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki oleju
5 jajek
4 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag szpinaku mrożonego
Składniki na masę
śmietana 36 proc.
śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
galaretka agrestowa
Wykonanie
Rozmrożony szpinak odsączyć.
Jajka ubić z cukrem, dolać olej i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksować, dodać szpinak i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na ok. 55-60 minut.
Wystudzić, pokroić na 2 blaty i jeden z nich drobno pokruszyć.
Masa. Galaretkę agrestową rozpuścić w 250 ml wrzątku, odstawić do stężenia, a następnie pokroić w kostkę.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, odstawić do lekkiego (ale nie całkowitego) stężenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śmietan-fix, cukier puder i wlać galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać.
Wsypać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać.
Na blat ciasta dać masę i obficie posypać pokruszonym ciastem.
Wstawić na kilka godzin (a najlepiej na noc) do lodówki.
Udekorować owocami granatu!

Sernik „Isaura” Koła Gospodyń Wiejskich z Woli Zabierzowskiej
Składniki na ciasto
1 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 szklanki cukru
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 łyżek wody
3 łyżki kakao
5 jajek
Składniki na masę serową
80 dag sera
5 jajek
cukier waniliowy
1/2 kostki masła
2 szklanki cukru
budyń waniliowy
Wykonanie
Ciasto. Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować razem około 5 minut, następnie pozostawić do ostudzenia. Kiedy masa przestygnie, dodać żółtka i utrzeć. Z tak przygotowanej masy odlać 1/2 szklanki (posłuży jako polewa do gotowego sernika). Do masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywno białka. Całość zmiksować, aby powstało jednolite ciasto. Dodać szczyptę soli. Wylać na blaszkę 20x35 cm.
Ser. Żółtka oddzielić od białek, dodać masło, cukier waniliowy, budyń i utrzeć na puszystą masę. Dodać powoli zmielony ser i wszystko razem zmiksować. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z cukrem. Ser wyłożyć równomiernie na ciasto i piec w temperaturze 180 stopni, przez około 60 minut. Kiedy ciasto odchodzi od brzegu blaszki jest upieczone. Po ostudzeniu wyjąć ciasto z blaszki i polać czekoladową masą. Jeżeli masa jest zbyt twarda, by nią posmarować ciasto, wówczas wkładamy szklankę do gorącej wody na kilka minut. Można udekorować wiórkami kokosowymi, według uznania.