9 z 13

fot. pixabay.com/Miroro
Wstążki (pappardelle)
Szersza wersja tagliatelle, podobnie sprawdzą się przy ciężkich sosach, np. serowym lub grzybowym.
10 z 13

fot. pixabay.com/StockSnap
Rurki (penne)
Zwane też piórami, łączone z sosami ze względu na otwarty kształt, który ułatwia obleganie makaronu danym smakiem, grubsze rurki figurują pod nazwą cannelloni.
11 z 13

fot. 123rf/teresaterra
Muszle (conchiglioni)
Dostępny w formie dużych muszli lub małych muszelek, pierwsze nadają się do faszerowania, drugie mogą z powodzeniem zastąpić nitki lub świderki w zupie.
12 z 13

fot. pixabay.com/stevepb
To nie koniec
W sprzedaży dostępne są również inne rodzaje, jak kolanka, nitki, krajanki, kółeczka, uszka i gniazda. Pasują do sałatek i zup.