Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym. Istna rozpusta w sam raz na weekend [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym. Zobacz przepis.
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym. Zobacz przepis.
Rolada bezowa – deser, który cudownie łączy słodki smak kruchej bezy, z delikatną masą mascarpone z czereśniami oraz aromatycznym masłem orzechowym. To idealny sposób na celebrowanie wyjątkowych okazji oraz test kulinarnych umiejętności. Choć beza nie należy do najprostszych przepisów, z poniższymi wskazówkami powinno pójść jak po maśle (a najlepiej orzechowym!).

Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym [PRZEPIS]

Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym.
Rolada bezowa z czereśniami i masłem orzechowym.

Składniki (foremka płaska ok. 30x25 cm):

  • 6 jajek L
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 op. orzechów laskowych KRESTO 100 g
  • 3–4 łyżki oleju Rapso (+ do wysmarowania)
  • 250 g mascarpone
  • 300 g śmietany 36%
  • 500 g czereśni
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Wyłóż foremkę papierem do pieczenia i wysmaruj olejem.
Białka oddziel bardzo dokładnie od żółtek. (nie może być nawet odrobiny żółtka w białku).
Następnie ubij białka i dodaj powoli łyżką cukier. UWAGA! Po każdej łyżce miksuj 3–4 minuty, aż do zużycia całego cukru. Po tym czasie miksuj jeszcze ok. 5 minut. Weź między palce odrobinę piany, nie powinno się wyczuwać drobinek cukru. Masa powinna być sztywna i lśniąca.
Pianę równomiernie wyłóż na foremkę.
Formę włóż do nagrzanego do 150°C piekarnika i piecz 25 minut z termoobiegiem. Jeżeli beza zacznie się brązowić, zmniejsz temperaturę.
W międzyczasie przesyp orzechy na patelnię i praż, często potrząsając patelnią.
Orzechy otrzyj w rękach pozbawiając je skórki. Zmiksuj je z olejem i dodaj sól.
Śmietanę i mascarpone przełóż do misy miksera, a następnie zmiksuj do uzyskania gęstej masy. Do całości dodaj wydrylowane czereśnie i wymieszaj.
Upieczoną bezę wyciągnij z piekarnika, wysmaruj masłem orzechowym, a po 5 minutach wyłóż masę z czereśniami.
Roladę zwiń pomagając sobie papierem do pieczenia.
Uformowaną roladę włóż na 3–4 godziny do lodówki. Najlepiej owinąć ją folią aluminiową lub spożywczą.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska