1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. GettyImages/Krasimir Kanchev
Róże cieszą nie tylko oko, mają dobroczynny wpływ na nasz organizm.
2 z 8

fot. GettyImages/Fuzullhanum
Jak wykorzystać płatki róż?
Płatki róż można wykorzystać w formie świeżej lub suszonej.
3 z 8

fot. GettyImages/svehlik
Płatki róż w kosmetologii
Wiele kremów, toników lub maści tworzonych jest na bazie różanych płatków. Woda różana ukoi wrażliwą cerę, a olejek sprawdzi się przy masażu lub perfumach. Świeże płatki można z kolei dodać do kąpieli.
4 z 8

fot. GettyImages/Mironmax Studio
Płatki róż w kuchni
W kuchni z suszonych płatków najczęściej robi się napary, herbatki lub dżemy. Te pierwsze wykazują działanie antybakteryjne, drugie koją bóle i wzmacniają odporność, a wszelkiego rodzaju konfitury posiadają niesamowite walory smakowe.