Spis treści
Róża na polskim stole. Właściwości i zastosowanie róży są szerokie
Do stołu jako przekąskę można podać… róże. Oczywiście przetworzone, ale warto wiedzieć, że zarówno piękne kwiaty, jak i owoce dzikiej rośliny, sprawdzą się w przygotowaniu przetworów. W Polsce roślina kojarzy się jako ta dekoracyjna, ale w naturalnym leczeniu suszone płatki są znane nie od dziś. Najlepiej uzyskać je z gatunku damasceńskiego, z kolei owoce czerpie się z tych dziko rosnących, np. róży pomarszczonej.
Co można zrobić z płatków róż?
Płatki róż można wykorzystać przy tworzeniu kosmetyków, olejków eterycznych, świec, da się z nich także zrobić herbaty lub konfitury. Oprócz pięknego zapachu mają działanie przeciwzapalne i kojące. Napar pomoże na bóle lub biegunkę, olejek zmiękczy i nawilży skórę, zaś woda na bazie róży dobrze wpłynie na cerę.
Owoce dzikiej róży to dawka witamin
Owoce dzikiej róży kojarzą się z sezonem jesienno-zimowym. Preparaty na bazie surowca są bombą witaminową, dostarczają m.in. flawonoidów, kwasów organicznych i wielu witamin. W porównaniu z innymi sezonowymi owocami te różane mają w sobie więcej przeciwutleniaczy.
Jak wygląda w Polsce rynek różany?
W Polsce o edukację na temat właściwości róży dba Fundacja-Instytut „Polska Róża”, która szczególnie przekazuje wiedzę na temat owoców dzikiej róży. Pod tym samym szyldem funkcjonuje firma, która zajmuje się produkcją preparatów na bazie rośliny.
- Sok z róży jest kojarzony z odpornością i bardzo słusznie, ponieważ jest źródłem witaminy C. W 100 ml soku naszej produkcji jest jej 450 mg, jest to naturalna witamina C, która przeszła z owoców do produktu – przekonuje Agnieszka Michalska, prezes „Polskiej Róży”.
Choć uprawa róży w Polsce mogłaby być większa, setki hektarów pozwalają jednak na spore możliwości przetwórcze. O walorach gatunków dzikich i ozdobnych zaczyna być głośno na całym świecie. Podczas czerwcowych targów Summer Fancy Food Show w Nowym Jorku na stoisku Stowarzyszenia „Polska Ekologia” promowano ekologiczną żywność z Europy, w tym różany sok, który zawojował kubkami smakowymi gości.
- Teraz na plantacji jest sezon na płatki róży – bo rośliny kwitną. Robimy z konfiturę z płatków róży oraz przecier. Płatki róży w cukrze są wykorzystywane do pączków, lodów, ciast, tortów, kawy, herbaty, lemoniad – dodaje prezes firmy.
Pomysłów na wykorzystanie róży jest mnóstwo. Zobacz, do czego przydatne będą płatki, a w czym sprawdzi się owoc dzikiej róży.
