
KISZONE RYDZE
Sądeckie lasy są bogate w różne gatunki grzybów. I choć borowiki, kurki czy maślaki mają swoich wielbicieli, Sądecczyzna słynie z kiszonych rydzów, które niegdyś były jadane głównie jako przekąska do potraw świątecznych. Grzyby należy kisić do trzech tygodni w temperaturze pokojowej, a następnie przenieść do lodówki

KONFITURA BORÓWKOWA
Borówki, zwane przez mieszkańców innych regionów jagodami, to prawdziwy skarb sądeckich lasów. Można z nich przygotować różne przetwory w tym m.in. dżem, zwany przez sądeczan konfiturą borówkową. Świetnie smakuje i jest łatwy w przygotowaniu.

KUKIEŁKA PODEGRODZKA
Kukiełka podegrodzka to najbardziej znana sądecka drożdżówka. Przepis na nią był przekazywany przez podegrodzkie gospodynie z pokolenia na pokolenie. Każda z nich ma swój własny sposób na przygotowanie charakterystycznych dla tej drożdżówki warkoczy.

MOSKOLE (MOSKOLIKI)
Moskole (moskoliki) wprawdzie pochodzą z Podhala, ale były również rozpowszechnione na Sądecczyźnie. Są to placki z ziemniaków, jajek i maki, pieczone na blasze w tradycyjnej kuchni. Danie to, pierwotnie przygotowywane z mąki owsianej lub żytniej, można przygotować w pół godziny.