
PASZTET Z FASOLI
Fasola „Piękny Jaś z Dunajca" stanowi dobry punkt wyjścia do przygotowania wielu różnych potraw. Jedną z nich jest pasztet z fasoli z marchewką lub grzybami. Przez mieszkańców okolic Jeziora Różnowskiego był jadany na śniadanie bądź kolację i zastępował trudno dostępne mięso. Do dziś jest on przygotowywany przez rożnowskie gospodynie.

PIEROGI ŁOMNICOŃSKIE
Pierogi łomnicońskie (łomniczańskie) wywodzą się z Łomnicy - Zdroju. Miejscowe gospodynie przygotowują je od ponad stu lat i przekazują przepisy z pokolenia na pokolenie. Pierogi są wyrabiane z ziemniaków i sera, a ich przygotowanie (w zależności od rozmiarów) zajmuje minimum godzinę.

PLACKI PASTERSKIE
Z rejonu Młodowa, Głębokiego, Piwnicznej - Zdroju, Kokuszki i Łomnicy leżących w Dolinie Popradu pochodzą znane na Sądecczyźnie placki pasterskie. Wyrabiane są przede wszystkim z mąki owsianej lub jęczmiennej, rzadziej żytniej. Można je jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaruje się je masłem, miodem, serem, smalcem lub słoniną.

PLACEK PO RYTERSKU
Placek po rytersku to danie obiadowe podawane z gulaszem. Bazą placków są ugotowane ziemniaki, a ich przygotowanie trwa bardzo krótko. Można je jeść zarówno ze słoniną, jak i na słodko, ze śmietaną posypaną cukrem. Kiedyś wypiekano je bezpośrednio na blasze pieca bez tłuszczu albo na rozgrzanym, wyjętym z ogniska kamieniu.