13 z 15

fot. P. Kurnyta - Ciapała, arch. Starostwo Powiatowe Nowy Sącz
SZARLOTKA SĄDECKA
Jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni sądeckiej owoców są oczywiście jabłka. Można je wykorzystywać na różne sposoby, szczególną popularność zyskała jednak szarlotka sądecka, przygotowywana na kruchym spodzie. Można ją podawać z gałką lodów, gorącym musem z malin czy sosem waniliowym. Można dodawać do niej także miodu.
14 z 15

fot. P. Kurnyta - Ciapała, arch. Starostwo Powiatowe Nowy Sącz
MIODÓWKA
Sądecczyzna słynie ze znakomitych miodów pochodzących z różnych pasiek regionu. Jednym ze sztandarowych wyrobów pszczelarskich jest nalewka miodowa czyli tzw. miodówka. Napój w stu procentach naturalny zawiera około 38 procent alkoholu. Bywa stosowany zarówno jako poczęstunek, jak i lekarstwo na przeziębienie.