Przepis na sałatkę gyros
Przygotowanie sałatki gyros jest niezwykle proste. Jako składników będziesz potrzebować:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 0,5 kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej, karbowanej albo lodowej
- 1 cebulę
- 1 puszkę kukurydzy
- 6 ogórków konserwowych
- ketchupu
- majonezu
- 3 łyżeczki przyprawy gyros
Przygotowanie sałatki gyros
Aby sałatka gyros zrobiła wrażenie na wszystkich gościach, koniecznie nakładaj wszystkie warstwy po kolei do przeźroczystej miski. Dzięki temu nasza sałatka zmieni się w prawdziwe kolorowe arcydzieło. Oto, jak ją przygotować:
- warstwa - pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, obsyp je przyprawą gyros, a następnie podsmaż na oleju. Ostudzone mięso przełóż na spód miski.
- warstwa - górę mięsa polej ketchupem tak, aby było widać czerwony pasek przez szybę miski.
- warstwa - kolejną, zieloną warstwę zapewnią ogórki konserwowe. Pokrojone w kostkę nasyp na ketchup.
- warstwa - następnie na ogórki wysyp pokrojoną cebulę.
- warstwa - ogórki i cebulę przykryj warstwą kukurydzy. Dzięki temu uzyskasz kolejną, tym razem żółtą warstwę.
- warstwa - ostrożnie, aby nie pobrudzić ścianek miski, wylej na kukurydzę biały majonez.
- warstwa - teraz ponownie sięgnij po ketchup i nałóż go delikatnie na majonez, aby sosy się nie pomieszały.
- warstwa - zwieńczeniem sałatki jest posiekana kapusta pekińską, którą należy ułożyć na ketchupie, przykrywając sałatkę.
Warto zaznaczyć, że przed podaniem sałatki powinno się ją trzymać w lodówce. Dla wegetarian polecamy zamienić mięso z kurczaka tofu lub kotletem sojowym. Dodatkowo osoby lubiące warzywa mogą dodać do sałatki m.in. pomidory, różne rodzaje papryki, czerwoną cebulę. Należy jednak pamiętać o zachowaniu kolorowego kontrastu pomiędzy kolejnymi warstwami sałatki.

Wideo