Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka gyros. Prosty i szybki przepis na tradycyjną sałatkę gyros 20.12.20

redakcja
Przygotowanie sałatki gyros jest niezwykle proste
Przygotowanie sałatki gyros jest niezwykle proste Fot. Pixabay
Sałatka gyros to jedna z najpiękniej wyglądających, kolorowych, warstwowych sałatek warzywnych najczęściej z dodatkiem kurczaka. Przez wielu nazywana jest prawdziwą królową stołu podczas rodzinnych spotkań. Bardzo często przyrządzana jest także na Święta Bożego Narodzenia. Jak przygotować sałatkę gyros, aby nie tylko pięknie wyglądała, lecz także smakowała? Przepis prezentujemy poniżej!

Przepis na sałatkę gyros

Przygotowanie sałatki gyros jest niezwykle proste. Jako składników będziesz potrzebować:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 0,5 kapusty pekińskiej lub sałaty rzymskiej, karbowanej albo lodowej
  • 1 cebulę
  • 1 puszkę kukurydzy
  • 6 ogórków konserwowych
  • ketchupu
  • majonezu
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros

Przygotowanie sałatki gyros

Aby sałatka gyros zrobiła wrażenie na wszystkich gościach, koniecznie nakładaj wszystkie warstwy po kolei do przeźroczystej miski. Dzięki temu nasza sałatka zmieni się w prawdziwe kolorowe arcydzieło. Oto, jak ją przygotować:

  1. warstwa - pierś z kurczaka pokrój na małe kawałki, obsyp je przyprawą gyros, a następnie podsmaż na oleju. Ostudzone mięso przełóż na spód miski.
  2. warstwa - górę mięsa polej ketchupem tak, aby było widać czerwony pasek przez szybę miski.
  3. warstwa - kolejną, zieloną warstwę zapewnią ogórki konserwowe. Pokrojone w kostkę nasyp na ketchup.
  4. warstwa - następnie na ogórki wysyp pokrojoną cebulę.
  5. warstwa - ogórki i cebulę przykryj warstwą kukurydzy. Dzięki temu uzyskasz kolejną, tym razem żółtą warstwę.
  6. warstwa - ostrożnie, aby nie pobrudzić ścianek miski, wylej na kukurydzę biały majonez.
  7. warstwa - teraz ponownie sięgnij po ketchup i nałóż go delikatnie na majonez, aby sosy się nie pomieszały.
  8. warstwa - zwieńczeniem sałatki jest posiekana kapusta pekińską, którą należy ułożyć na ketchupie, przykrywając sałatkę.

Warto zaznaczyć, że przed podaniem sałatki powinno się ją trzymać w lodówce. Dla wegetarian polecamy zamienić mięso z kurczaka tofu lub kotletem sojowym. Dodatkowo osoby lubiące warzywa mogą dodać do sałatki m.in. pomidory, różne rodzaje papryki, czerwoną cebulę. Należy jednak pamiętać o zachowaniu kolorowego kontrastu pomiędzy kolejnymi warstwami sałatki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze atrakcje Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska