
Wyjątkowe sałatki na Boże Narodzenie 2024! Na zdjęciu pyszna sałatka warstwowa. Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE - znajdziesz tam przepisy na wyśmienite sałatki na świąteczny stół.

Efektowna sałatka „ananas”. Smak i wygląd zachwyci wszystkich
Składniki
Ok. 30 dag sera (gouda, mozarella, oscypek)
4-5 jajek na twardo
5 łyżek majonezu
½ pęczka szczypiorku
1 słoik selera w zalewie
puszka kukurydzy
puszka ananasa
Ok. 20 dag szynki
sól, pieprz
pęczek szczypiorku na pióropusz
15 dag orzechów włoskich (połówki)
Wykonanie
Ser i jajka zetrzeć na tarce wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kostkę ananasem, majonezem i doprawić solą i pieprzem. Na duży półmisek nałożyć 1/4 masy w kształcie spodu ananasa, ułożyć pęczek szczypiorku w kształcie pióropusza i ułożyć warstwę selera, przykryć masą i rozłożyć warstwę kukurydzy, znowu nałożyć porcję masy, a na to rozłożyć pokrojoną w kostkę szynkę , rozsmarować resztę masy , wyrównać i ułożyć połówki orzechów. Schłodzić w lodówce.
Przepis Koła Gospodyń z Białki

Warstwowa sałatka śledziowa na święta Bożego Narodzenia. Smakuje obłędnie i dobrze wygląda
Składniki
5 śledzi a'la Matjas
150 g majonezu
40 g cebuli
120 g ogórków konserwowych
50 g orzechów włoskich
120 g ziemniaków
120 g buraków
3 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie
Filety śledziowe umyć i zalać zimną wodą. Wymoczyć przez 60 minut i następnie pokroić w kostkę. Buraki, ziemniaki oraz jajka ugotować i następnie obrać. Cebulę, ogórki, ugotowane i ostudzone buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Jajka zetrzeć na tarce.
Na dnie naczynia układać kolejno: buraki, śledzie, majonez, cebulę, ogórki i ziemniaki. Przykryć majonezem, a następnie układać kolejne warstwy buraków, jajka i majonezu. Całość można posypać drobno posiekanym koperkiem lub startym na drobnych oczkach serem żółtym.
Źródło przepisu i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy

Sałatka śledziowa z ziemniakami i burakami
Składniki:
300 g obranych ziemniaków
3 płaty śledzia
2 jajka
ok. 250 ml startych marynowanych buraczków
Składniki na sos:
3 łyżki majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
sól
pieprz
Do dekoracji:
mała czerwona cebula
2 duże zielone oliwki
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Jajka ugotować na twardo.
Ziemniaki, jajka i śledzie pokroić w kostkę. Buraki odcisnąć z nadmiaru soku. Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu ułożyć ziemniaki, uformować na kształt ryby, lekko posmarować sosem majonezowym. Na wierzch ułożyć pokrojone śledzie, potem jajka, ponownie posmarować sosem. Wierzch i boki równomiernie obłożyć startymi buraczkami marynowanymi, wygładzić łyżką.
Czerwoną cebulę pokroić na półplasterki. Ułożyć je na wierzchu sałatki na kształt rybich łusek. Oliwki pokroić w półplasterki i udekorować sałatkę wkładając je w środek każdej ,,łuski”. Z plasterka oliwki zrobić oko i pyszczek.
Przepis Doroty Wójcickiej