
Sałatka z tortellini, selera i jajek. Prosta i pyszna
Składniki:
1 opakowanie tortellini z szynką (250g)
1 mały słoiczek selera wybornego
6 jajek
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego
3 ogórki kiszone
2 pęczki szczypiorku
ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości)
sól, pieprz - do smaku
3 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
W średniej wielkości garnku nastawiamy osoloną wodę na pierożki z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając. W osobnym rondelku gotujemy jajka na twardo - ok. 12 minut.
Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek, czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.
Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!
Przepis Joanny Tokarz

Sałatka z awokado, ogórkiem, rzodkiewką i jajkami
Składniki
1 awokado
1 zielony ogórek pozbawiony pestek
10 rzodkiewek
3 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
Wykonanie
Awokado obieramy i drobno kroimy, skrapiamy sokiem z cytryny. Ogórka, rzodkiewki i jajka drobno kroimy.
Dodajemy do awokado. Majonez i jogurt łączymy razem.
Składniki sałatki łączymy z sosem, doprawiamy solą i pieprzem.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”

Sałatka śledziowa z jajkiem, porem, jabłkiem i kukurydzą
Składniki:
250 g śledzi a’la matjas
3 jajka
2 pory
2 jabłka
1/2 puszki kukurydzy
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie sałatki śledziowej
Pory obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwierć plasterki. Pora wrzucamy do garnka i lekko solimy. Następnie obieramy jabłka i kroimy w kostkę i dorzucamy do pora. Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do garnka. Na tym etapie dorzucamy majonez i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka i śledzie kroimy w większe kawałki i wrzucamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje na drugi dzień jak się przegryzie.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Warstwowa sałatka śledziowa na świąteczny stół
Składniki:
Filety śledziowe w oleju - 220 g
1 czerwona cebula
2 ugotowane buraki
2 ugotowane ziemniaki
2 ugotowane na twardo jajka
Majonez - 100 g
Pęczek szczypiorku
Czarny pieprz
Sól
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Potraktuj tak samo buraki. Wystudzone warzywa pokrój w małą kostkę - pół centymetra na pół centymetra będzie idealne. Następnie odsącz z oleju śledzie i je także pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Przygotuj miskę – dla zapewnienia najlepszego efektu wizualnego, niech będzie to szklana, przezroczysta misa. Sałatkę układaj warstwowo, zaczynając od śledzi. Naprzemiennie wykładaj warstwy naszych składników, a każdą z nich - smaruj majonezem. Na wierzch sałatki zetrzyj na tarce o małych oczkach ugotowane na twardo jajka, delikatnie oprósz je solą oraz czarnym pieprzem. Na koniec drobno posiekaj szczypiorek i posyp nim całość. Sałatkę odstaw na godzinę do lodówki, aby smaki się „przegryzły”. To danie jest niezwykle proste, ale równie efektowne i co najważniejsze – pyszne.
Przepis na 3 porcje.
Przepis Pawła Suchanka, szefa kuchni w restauracji Nova Wola