9 z 14
Tradycyjna sałatka jarzynowa ładnie podana...
fot. Fot. 123 RF

Tradycyjna sałatka jarzynowa ładnie podana

Składniki
3 duże  marchewki 
1 pietruszka 
1/2 dużego selera 
5 ziemniaków 
4 ogórki kiszone
1 łyżeczka musztardy sarepskiej 
4 łyżki majonezu kieleckiego 
6 jajek ugotowanych na twardo 
1 soczyste jabłko 
1 puszka groszku konserwowego  lub mrożonego 
1 puszka kukurydzy konserwowej 
sól, pieprz do smaku
 
Wykonanie
Warzywa umyć i ugotować bez obierania ze skóry. Ziemniaki ugotować w tzw. mundurkach. Warzywa powinny być zwarte, prawie jak al dente. Warzywa odcedzić i przestudzić. Obrać ze skórki. Warzywa pokroić w drobną kostkę i wsypać do miski. Dodać posiekane jajka na twardo, jabłko pokrojone w kosteczkę i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone (sok spowoduje, że jabłko nie ściemnieje), doprawić solą i pieprzem. Dodać łyżkę musztardy, 4 kopiaste łyżki majonezu, groszek konserwowy lub mrożony, kukurydzę, dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Podawać jak na zdjęciu.

10 z 14
Sałatka selerowa z szynką i ananasem...
fot. Fot. Stanisław Romek

Sałatka selerowa z szynką i ananasem

Składniki:
słoiczek selera konserwowego
puszka kukurydzy
1/2 puszki ananasa
20 dag szynki konserwowej
majonez
sól, pieprz

Wykonanie:
Selera, kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy. Ananasa pokroić na kawałki, chyba że jest już w kawałkach. My zawsze kupujemy ananasa w plasterkach ponieważ jest dużo smaczniejszy i miękki. Szynkę konserwową pokroić w kostkę. Wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków

11 z 14
Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

Składniki:
1/2 kg śledzi matiasów
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
por
1/2 słoiczka cebulki marynowanej
3 jajka
3,5 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Wykonanie:
Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie. Następnie skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Pora pokroić w plasterki. Wrzucić do osolonego wrzątku i parzyć 10 minut pod przykryciem. Odcedzić. Groszek, kukurydzę i cebulki odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Dodać majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Przygotowaną sałatkę wyłożyć na talerz. Podawać z pieczywem.
Przepis Katarzyny Jaworek

12 z 14
Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą...
fot. Fot. Katarzyna Jaworek

Tartaletki z tatarem śledziowym z pomarańczą

Składniki na ciasto
1,5 szklanki mąki
100 g margaryny
2 żółtka
1,5 łyżki śmietany 18%
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na tatara śledziowego
5 matiasów solonych
15 sztuk pieczarek marynowanych
3 ogórki konserwowe
3 strąki papryki czerwonej marynowanej
1 pomarańcza
1/2 cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
pieprz
sok z cytryny

Wykonanie
Ciasto: Mąkę połączyć z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniesć ciasto. Ciasto rozwałkować. Wyciąć krążki. Kawałkami ciasta wylepić foremki na babeczki. Babeczki piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Tatar śledziowy: Śledzie moczyć godzinę we wodzie. Matiasy skropić z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki i paprykę odsączyć z zalewy i pokroić w małą kostkę. Pamarańczę i cebulę obrać i także pokroić w kostkę. Wszystkie przygotowane składniki tatara przełożyć do salaterki. Dodać oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Tatarem śledziowym wypełnić upieczone kruche babeczki.
Przepis Katarzyny Jaworek

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Szybowiec nad Kasprowym Wierchem. Przelot wzbudził zainteresowanie turystów

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Zobacz również

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wschód nie taki daleki. O czym opowiadają współcześni artyści z Japonii?

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni