13 z 14
Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół...
fot. Fot. 123 RF

Pyszny śledź ze śliwkami i rodzynkami na wigilijny stół

Składniki
filety śledziowe a la matjas (ok. 8 sztuk)
śliwki suszone bez pestek - 100 g
papryka marynowana - 2 sztuki
rodzynki - 50 g
pieczarki – 10 sztuk
cebula (najlepiej szarotka) – 2 sztuki
olej rzepakowy - 1/3  szklanki
pieprz mielony, papryka słodka do smaku
natka pietruszki - 2 łyżki
  
Wykonanie
Filety śledziowe pokroić w kawałki długości około 2 cm.
Paprykę wyjąć z zalewy i pokroić  na paseczki.
Śliwki i rodzynki włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Następnie dobrze odsączyć na sicie i osuszyć na papierowym ręczniku.
Pieczarki średniej wielkości oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić w cienkie plasterki.
Obrane szalotki drobniutko posiekać.
W salaterce wymieszać śledzie ze śliwkami, rodzynkami papryką, pieczarkami  i cebulą. Posypać grubo mielonym pieprzem i papryką słodką. Wlać olej i jeszcze raz wymieszać.
Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na cała noc) - wtedy smaki jeszcze bardziej się przegryzą.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis Janiny Czai

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

Wojna o Stawy Adolfińskie w gminie Oświęcim trwa. Wspólny front przeciwko żwirowni

Polecamy

Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

Idealne miejsca w Tatrach na szybki, wiosenny spacer. Bez tłumów i wielkiego wysiłku

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Ziemia się sypie, pomnik w bazgrołach. Czy kopiec Wandy doczeka się rewitalizacji?

Mali górale tańczyli, śpiewali i pokazywali regionalną tradycję w Zakopanem

Mali górale tańczyli, śpiewali i pokazywali regionalną tradycję w Zakopanem