
Sałatki do dań z grilla. Kliknijcie w galerię i zobaczcie nasze propozycje.

Sałatka do grilla: sałatka z ziemniaków, fasoli i ogórków
Składniki
szklanka ugotowanej, białej fasoli typu Jaś
kilka młodych ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
2 ogórki kiszone pokrojone w kostkę
cebulka dymka drobno posiekana
1/4 szklanki oleju
łyżka musztardy
Wykonanie
Ziemniaki i ogórka wymieszać razem, a następnie z ugotowaną fasolą. Dodać posiekaną drobno dymkę. Olej wymieszać z musztardą i wlać do warzyw. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis Agnieszki Delkowskiej

Sałatka do grilla: sałatka finezyjna
Składniki
mieszanka sałat z roszponką np. finezja mix marki Eisberg (cykoria sałatowa radicchio, roszponka, sałata fryzyjska) – 150 g
70 g wędzonego łososia
6 minikulek mozzarelli
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
rozmaryn
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Gotową mieszankę sałat z roszponką przełożyć do miseczki. Umytą paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa połączyć w miseczce z łososiem oraz mozzarellą. Całość polać przygotowanym dressingiem.

Sałatka do grilla: sałatka z gruszką, orzechami i żółtym serem
Składniki
5 liści sałaty kruchej
5 liści sałaty masłowej
1 gruszka
3 dag orzechów włoskich
5 dag sera żółtego
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka śmietany 18%
sok z cytryny
cukier
Wykonanie
Liście sałaty opłukać, rozdrobnić na mniejsze kawałki. Gruszkę obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni. Ser żółty pokroić w niewielką kostkę.
Gruszkę, orzechy oraz ser dodać do sałaty. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Jogurt naturalny wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny oraz cukrem. Przygotowanym dresingiem polać sałatkę.
Przepis Katarzyny Jaworek