
Sałatka do grilla: sałatka ziołowa-pomidorowa
Składniki
40 dag małych pomidorów
2 dymki ze szczypiorku
pęczek bazylii
pęczek natki pietruszki
1/4 pęczka koperku
Składniki na sos
zmiażdżony ząbek czosnku
8 łyżek soku pomidorowego z kartonu
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
sól, pieprz i cukier
Wykonanie
Pomidorki pokroić na pół, dymki ze szczypiorkiem, natkę, koperek i bazylię grubo posiekać. Pomidorki i zieleninę ułożyć na dużym płaskim półmisku. Polać sosem utartym z oliwy, soku pomidorowego, octu i czosnku. Doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Przepis Janiny Czai

Sałatki do grilla: sałatka „bomba witaminowa”
Składniki
1 woreczek mieszanki sałat z burakiem np. Bolero mix (burak czerwony, cykoria endywia, sałata fryzyjska)
1 woreczek szpinaku młodego (np. Eisberg)
12 pomidorków koktajlowych
200 g sera feta
170 g świeżego ananasa
30 g suszonych pomidorów
50 g pestek słonecznika
50 g orzechów włoskich
Składniki na dressing
6 łyżeczek oliwy z oliwek
6 łyżeczek octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
garść świeżej kolendry
szczypta świeżego majeranku
sól
pieprz
Wykonanie
Gotową mieszankę sałat Bolero mix ułożyć w miseczce. Dodać pokrojony w kostkę ser i ananasa, orzechy, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika oraz pocięte na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość połączyć ze szpinakiem i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, następnie polać przygotowanym dressingiem.

Sałatka do grilla: sałatka z młodych ziemniaków z dodatkiem rzodkiewki, dymki i koperku
Składniki dla 2-3 osób
500 g młodych ziemniaków
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek dymki
1 pęczek koperku
3 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno (np. rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek)
sól, pieprz do smaku
500 ml kefiru (do podania)
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Ugotować w lekko osolonej wodzie, do czasu, aż będą miękkie.
Rzodkiewkę i cebulę dymkę dokładnie wymyć, delikatnie osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.
Koperek drobno posiekać.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na grubsze plasterki.
Ułożyć na talerzach lub półmisku pokrojone ziemniaki oraz plasterki rzodkiewki i dymki.
Danie skropić olejem, obficie posypać posiekanym koperkiem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis Katarzyny Kośmider

Sałatka do grilla: orzeźwiająca sałatka z kurczakiem, soczystymi winogronami i orzechami włoskimi
Składniki
500 g filetu z piersi kurczaka
250 g kiełków fasoli mung
1 kiść zielonego winogrona
1 opakowanie miksu sałat
75 g orzechów włoskich chandler Bakalland
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy
odrobina soli
kolorowy pieprz
Wykonanie
Miks sałat wykładamy do miski. Pierś kurczaka kroimy w paski doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do sałaty. Winogrona kroimy na połówki i dodajemy razem z kiełkami do pozostałych składników. Delikatnie mieszamy. Następnie do sałatki dodajemy połówki orzechów włoskich. Wszystko doprawiamy delikatnie solą oraz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Sok z cytryny mieszamy z oliwą. Sałatkę polewamy sosem chwilę przed podaniem.