
Sałatki na grilla: chrupiąca sałatka z mozarellą
Składniki
100 g mozzarelli w kulkach
10 pomidorków koktajlowych
garść rukoli
garść miksu sałat
100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
łyżka oliwy czosnkowej
sok z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Rukolę i miks sałat wykładamy do miski, następnie dodajemy kulki mozzarelli i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, Całość delikatnie mieszamy i dodajemy miks prażonych ziaren w postaci Chrupiącej sałatki. Następnie w osobnym naczyniu oliwę mieszamy z solą i pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę polewamy dressingiem najlepiej przed podaniem.

Sałatka do grilla: sałatka z pieczonym burakiem, serem kozim i rukolą
Składniki
2 garście rukoli
2 ugotowane lub upieczone buraki
kulka mozzarelli lub sera koziego
oliwa z oliwek
nasiona dyni
sól, pieprz,
sok z cytryny
Wykonanie
Buraki upiec w folii lub ugotować do miękkości i wystudzić. Nasiona uprażyć na suchej patelni. Rukolę ułożyć na talerzu, dodać kawałki buraka oraz ser. Sałatkę posypać nasionami dyni, polać oliwą z oliwy. Na końcu przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
Przepis Katarzyny Skuty

Sałatka do grilla: sałatka z młodego bobu z serem i miętą
Składniki
0,5 kg młodego bobu
50 g orzeszków piniowych
½ pęczka świeżej mięty
100 g sera żółtego (np. Gouda MSM Mońki)
50 ml oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu gryczanego
szczypta grubo zmielonego pieprzu
Wykonanie
Bób umyć, osuszyć i wyłożyć do miski. Jeżeli bób jest nie jest młody, należy go krótko obgotować w osolonej wodzie, odcedzić ostudzić i obrać z łupiny. Do bobu dodać podprażone na suchej patelni orzeszki, posiekaną miętę i pokrojony w kostkę ser.
Olej lniany połączyć z sokiem z cytryny, miodem i pieprzem. Polać sałatkę dressingiem i wymieszać.
Przepis Roberta Muzyczki