Bób najczęściej gotujemy w osolonej wodzie i podajemy jako przekąskę w letnie popołudnia. Jeżeli znudził się Wam bób w saute, proponujemy dodać go do sałatek. Będzie pysznie!
Sałatka z bobem i sosem czosnkowym [PRZEPIS]

Składniki
- pół pęczka młodych liści botwinki
- 40 g mozzarelli
- 50 g obranego bobu
Składniki na sos czosnkowy
- 200 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- pieprz do smaku
- sól do smaku
Wykonanie
Liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Mozzarellę pokroić w kostkę. Bób i mozzarellę wyłożyć na liście botwiny. Do słoika przełożyć jogurt grecki i majonez. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę prosto do słoika. Przyprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotowym sosem polać sałatkę.
Przepis Andżeliki Knop
Letnia sałatka z bobem [PRZEPIS]

Składniki
- bób zielony, ugotowany i wyłuskany
- 2-3 górki małosolne
- cebula młoda
- 2 pomidory
- oliwa lub olej lniany
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Bób po ugotowaniu przestudzić i wyłuskać. Cebulkę pokroić drobno, ogórki kiszone w drobne plasterki lub kostkę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku, skropić oliwą lub olejem lnianym i wstawić na jakiś czas do lodówki.
Przepis Marty Góry
Pikantna sałatka z bobu i białej fasoli [PRZEPIS]
Składniki
- 1 kg świeżego bobu
- 1 puszka białej fasoli
- masło klarowane
- pikantna czerwona papryka, ok. 3 cm dla średnio pikantnej potrawy
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści rukoli
- sól
- cukier
Wykonanie
Bób wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody z dodatkiem szczypty cukru, gotować około 15 minut. Odcedzić, wystudzić i obrać ze skórki. Bób dobrze się obiera kiedy jest jeszcze ciepły, gdy za bardzo obeschnie twardnieje i trudniej jest ściągnąć skórkę.
Na patelni rozpuścić ok 2-3 łyżki masła klarowanego, obsmażyć drobno pokrojony czosnek i chili. Bób połączyć z białą fasolą oraz z masłem, wymieszać. Podawać ze świeżymi listkami rukoli.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”
Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem [PRZEPIS]

Składniki
- 300-350 g bobu
- 3-4 garści roszponki
- 250 g wędzonego boczku
- 1 pęczek szczypiorku
- 2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz
- sól
Wykonanie
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie miękki. Wystudzić i obrać ze skórki. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na suchą patelnię i usmażyć, tak żeby był chrupki. Usmażony boczek odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Szczypiorek drobno posiekać. Do dużej miski wrzucić roszponkę, bób, boczek i szczypiorek.
Z octu balsamicznego, oliwy truflowej i miodu przygotować sos. Polać nim sałatkę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem, a po wierzchu posypać uprażonymi migdałami w płatkach.
Przepis Anny Loski
